Frankrikes president Macron, LO:s Karl-Petter Throwaldsson och Ungerns Viktor Organ deltar i gruppsamtal ihop. Bild t.v : Jesu Carneiro/Flickr

EU-toppmöte Idag hålls det sociala EU-toppmötet i Göteborg som samlar 25 av 28 europeiska regeringschefer. Målet är att anta en deklaration om sociala frågor, som att bekämpa arbetslöshet, inom EU-samarbetet – men det tvistas om vilken effekt det kan få.

– Jag är här för att se hur vi kan förändra den ekonomiska modell som skapar sociala orättvisor, sa Greklands premiärministrar Alexis Tsipras till journalister när han anlände till mötet imorse.

Han fortsatte med att säga att han inte tror att det kommer att bli enkelt att implementera de beslut som tas idag, men att mötet är ett steg i rätt riktning.

»Snömos« är ett av begreppen som har använts för att beskriva det sociala toppmötet och målen om att förändra EU i en mer social, eller »mänsklig«, riktning. Det här beror framförallt på att EU egentligen inte har någon beslutsmakt när det gäller socialförsäkringssystem och regler kring lönebildning.

Samtidigt varnar delar av de politiska blocken och näringslivsorganisationer för att den så kallade sociala pelaren kan innebära mer överstatlig makt för EU.

Sverige är bestämt emot att föra över mer makt till EU när det gäller exempelvis lönebildning, medan andra länder, som Frankrike, har visat att de vill gå i den riktningen. Så hur mycket verkliga förändringar som kan komma av att sociala frågor nu får allt större uppmärksamhet inom EU är oklart.

Mötet äger rum i EriksbergshallenHisingen i Göteborg, och det är inte något traditionellt EU-toppmöte- Även civilsamhälle, fack och näringslivsorganisationer bjuds in till diskussioner som kommer ske i olika mindre grupper under dagen. Dessutom kommer seminarierna live-sändas så vem som helst kan se dem.

Exempelvis kommer Frankrikes president Emmanuel Macron att samtala om omställning mellan jobb tillsammans med bland andra Ungerns ledare Viktor Orbán, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Greklands premiärminister Alexis Tsipras, rapporterar TT.

Under lunchen kommer dock EU-ledarna tala bakom stängda dörrar och prata under temat kultur och utbildning, bland annat ska EU:s utbytesprogram för studenter, Erasmus, tas upp.

Tanken är att mötesdeltagarna ska avsluta mötet genom att signera den så kallade sociala pelaren, mer korrekt kallad Europeiska pelaren för sociala rättigheter.

Efter toppmötet ska Stefan Löfven besöka Volvo tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron. De två ledarna gick häromdagen ut med att de inleder ett samarbete för att verka i en grön och klimatvänlig riktning.

Toppmötet innebär massiva säkerhetsåtgärder med 4 000 poliser på plats och stora avspärrningar i centrala Göteborg. Det här har fått kritik, bland annat av Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, som föreslog att mötet borde hållas på ett fjällhotell då det inte skulle påverka allmänheten så negativt.

Sjöstedt anser att den sociala pelaren har ett välvilligt syfte, men att det är tveksamt vilka förändringar EU-länderna kommer att göra i den riktningen.

– Det spelar också in att EU:s grundlag – fördraget – bygger på fri rörlighet för företagen med en fri marknad, sa han till GP häromdagen.

Under fredagseftermiddagen anordnar EU-kritiker en »Manifestation för ett alternativt EU« där bland annat representanter för spanska folkrörelsepartiet Podemos kommer att tala.