Det norska högerpartiet Høyre har i sin valkampanj lovat fler friskolor vid en valvinst den 14 september. Men nu gör partiet en kovändning – på grund av det svenska misslyckandet.
– Vi har lärt oss från vad som har gått snett i Sverige, säger Bent Hög, vice ordförande för Høyre till tidningen Verdens Gang.

I Norge går 98 procent av alla barn i kommunala skolor och vinster i skolan är förbjudna. De enda friskolor som är tillåtna är vissa med alternativ pedagogik eller religiös inriktning. Det har Norges motsvarighet till Moderaterna – Høyre – sagt att de vill ändra på. För två år sedan gav partiet ut pamfletten “Ett samhälle med mångfald och spridning av makt”, där de förespråkade att Norge tar efter Sverige med dess fria skoletablering.
– Vi menar att vi ska ge valfrihet till folk, sa Høyres partiledare Erna Solberg i Ekots lördagsintervju tidigare i våras.

Men partiet har nu ändrat sig efter att ha studerat de svenska skolerfarenheterna med riskkapitalistägare som plockar ut vinster i skatteparadis, ökade kunskapsklyftor, JB-konkursen – och inte minst de sjunkande resultaten.

På fredagen gick Høyre, som i nuläget ser ut att hamna i regeringsställning efter valet, ut i norska kvällstidningen Verdens Gang och säger att de framför allt kommer att rikta in sig på att öka kompetensen i den kommunala skolan. Friskolor kommer att tillåtas, men med förbehållet att de inte konkurrerar med den kommunala skolan, och de tillåts heller inte att ta ut några vinster.

Vad ska vara incitamentet för att starta en friskola i Norge i så fall, frågar Verdens Gang det konservativa partiets vice ordförande, Bent Hög.
– Idealismen att skapa något bättre, och att undervisa på ett annat sätt. Det kommer att innebära färre friskolor än i Sverige, eftersom ramen kommer att vara helt annorlunda än i Sverige, säger han.