NORDEAFLYTTEN Efter Nordeas finlandsflytt fortsätter stora organisationer att lämna banken. Senast i raden är fackförbundet Seko och Hyresgästföreningen.

– Nordea gjorde det tydligt att det handlade om en protest mot regeringens politik och bankskatt. Vi och våra medlemmar tyckte att det var ett jäkla sätt, med tanke på den historia som Nordea ändå har i Sverige, säger Gabriella Lavecchia, vice förbundsordförande i Seko.

Nordeas beslut om att lämna Sverige har upprört fackföreningsrörelsen. Flera LO-förbund har redan bestämt sig för att avsluta sina samarbeten med banken. Seko, som har cirka en halv miljard i kapitalplaceringar i Nordea, fattade under gårdagen ett inriktningsbeslut om att lämna storbanken. Reaktionerna från fackförbundets medlemmar har enligt Gabriella Lavecchia enbart varit positiva.

– Vi hade naturligtvis inte tagit det här beslutet om det inte varit förankrat hos våra medlemmar. Jag är idag på en klubbkonferens i Ängelholm där vi fick spontana applåder från de förtroendevalda. Men att byta bank kommer att ta tid, fortsätter Lavecchia.

– Det här är ingenting som vi gör i affekt. Vi är väldigt noga med att medlemmarnas pengar inte ska ta stryk av det här. Hur och när vi gör detta måste vi måste vi nu analysera närmare, det kan därför innebära att det kommer ta tid och att vi kan behöva titta på olika lösningar.

Inom Hyresgästföreningen har diskussionen om att lämna Nordea pågått sedan i mars. Igår fattades det definitiva beslutet.

– Vi tycker att det svenska folket fick vara med och bära ansvar när banken var i kris så beslutet handlar om den politiskt uppkomna situationen, säger Marie Linder till Hem & Hyra.

Då Hyresgästföreningen har Swedbank som huvudbank finns endast tre miljoner kronor placerade hos Nordea. Men Hyresgästföreningen väljer också att att avsluta alla övriga samarbeten med Nordea, däribland den plusgirotjänst som administreras av banken.

– Målet är att fasa ut dem i år, säger Urban Ehrenborg, ekonomichef på Hyresgästföreningens riksförbund, till Hem & Hyra.