Foto: Flickr/OrangeSparrow
Foto: Flickr/OrangeSparrow

sjukförsäkring Sedan mitten av 1990-talet har bara 100 personer fått ekonomiskt stöd för att överklaga beslut som rör socialförsäkringen, trots att det ökar chansen att få rätt.

Den tidigare taxiföraren Eva Järdeholm Fernandez fick avslag på rättshjälp, och har därför själv drivit sitt ärende om rätt till permanent sjukersättning efter en olycka 2012. Men det har inte lyckats.

– Det är för jävligt. När man läser varenda dag att brottslingar får dyra advokater, de bekostas ju av allmänna medel. Varför kan inte vi som är sjuka få det också, säger taxichauffören Eva Järdeholm Fernandes till Sveriges Radio.

Det är Rättshjälpsmyndigheten som fattar beslut om att ge ekonomiskt stöd till rättshjälp, men deras chef Robert Schött vill inte uttala sig om huruvida 100 personer som fått hjälp sedan reglerna ändrades på 1990-talet är en för låg siffra.

En anledning till att så få som ansöker får rätt till pengar för att anlita en advokat kan vara att inkomsttaket för att ta emot sådant stöd inte har räknats upp sedan 1999 och ligger på 260 000 kronor om året.

Fler borde få hjälp att driva sina mål tycker Fredrik Löndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö.

– Det är ju ett besvärligt läge när så få får rättshjälp. Det underlättar ju för många att få kvalificerad hjälp i sina mål som man driver. Då ökar ju chansen att man får rätt i slutänden, säger Fredrik Löndahl till Sveriges Radio.