Bild: Andia Ghafouri/Näringsdepartementet

Rotavdraget skulle göra svarta jobb i byggbranschen vita. Men Skatteverket kan inte kontrollera hur många som arbetar svart i de byggföretag som använder rotavdrag.

Rotavdraget var tänkt som ett incitament att göra svarta jobb vita. Nu framkommer dock kritik om att så inte har blivit fallet.
– De kan ha fem anställda som en fasad, men i själva verket är vi tio – 15 personer som jobbar där, säger byggnadsarbetaren Alexei från Estland till radioprogrammet Kaliber.

I dagsläget har Skatteverket ingen rätt att kontrollera hur vita jobben i byggbranschen faktiskt är. Det finns en utredning som ger förslag på hur man skulle kunna komma till rätta med problemet med bristande insyn. Utredningen föreslår bland annat att Skatteverket ska ha rätt att göra oanmälda kontrollbesök och att företagen ska rapportera in sin personal varje månad.

I mars skulle regeringen ha lagt sitt förslag till åtgärder och då haft utredningen till grund. Men på Näringsdepartementet säger man nej. De menar att förslaget drabbar allt för många små och medelstora företag i branscher som inte har problem med svartarbete.

På fackförbundet Byggnads ifrågasätter man allt mer om rotavdraget alls ska vara kvar.
– Om det gynnar rent kriminella verksamheter är det självklart att vi måste ompröva vår syn på rotavdraget. Det är helt självklart, säger Christer Karlsson, ombudsman på Byggnads till Ekot.