Christina Höj Larsen (V) och Maria Ferm (MP)

asylmottagande Alla asylsökande ska bo första månaden på ankomstcenter, och möjligheten till EBO ska begränsas när det gäller kommuner med sociala problem. Det är några av förslagen i mottagandeutredningen som lades fram i dag.

– Enligt min bedömning har Sverige har inte stått tillräckligt väl rustat för flyktingmottagande, etablering och integration, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) vid en pressträff i dag.

Utredaren Martin Olauzon, som själv inte kommenterade sina förslag i dag, har haft i uppdrag att se över hur mottagandet, men även i vissa fall utvisningsprocessen kan bli mer effektivt och främja en snabb etablering för flyktingar som kommer till Sverige.

Förslaget bygger på att det införs ankomstcenter där alla nyanlända asylsökande i Sverige ska bo under en månad, innan de slussas vidare till kommunerna. Under den månaden ska de asylsökande få ta del av samhällsinformation, få hälsokontroller, och deras utbildnings- och yrkesbakgrund ska kartläggas.

De som inte bedöms ha sannolika skäl att få stanna i Sverige ska dock bo kvar i ankomstcentren.

Kommuner ska också kunna anmäla att de vill att asylsökande som flyttar dit, eller till vissa områden i kommunen, först ska gå igenom en prövning där de visar att de har ett ordnat boende som lever upp till viss standard. Det gäller områden med sociala problem som exempelvis trångboddhet, och som ofta redan har tagit emot många asylsökande. Om så inte är fallet kan Migrationsverkets dagersättning dras in för den som ändå flyttar till ett sådant område.

Regeln innebär en begränsning av lagen om eget boende, ebo.

– Det här är för att undvika vissa exempel på social misär som vi faktiskt har i vissa kommuner, sa Ylva Johansson.

Lagförslaget innebär också att alla som har fått ett avvisningsbeslut som bedöms vara »verkställbart« ska hänvisas till att bo på så kallade avresecenter.

Den här delen av förslaget får kritik från både Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– Jag tror att det finns stora risker med att införa avresecenter. Man ska komma ihåg att väldigt mycket av det som är komplicerat med återvändande beror på faktorer som ligger utanför Sveriges kontroll, som exempelvis problem att få fram resedokument. Då skulle det vara väldigt problematiskt om människor blir kvar långa perioder på avresecenter, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

För Maria Ferm är det centralt att inte begränsa människors rörelsefrihet, och därför ser hon också en risk med ankomstcenter.

– Vi ser en risk med att etablera stora ankomstcenter långt från samhällen, för de som riskerar att bli kvar där längre. Barn måste få gå i skolan, men det är viktigt för alla individer att få bli en del i samhället, och det tror jag att man gör lättare om man ser varandra, säger Maria Ferm.

MP ställer sig däremot positiva till utredningens ambition att snabbare kunna anvisa nyanlända till kommunerna. Maria Ferm säger också att de ska granska utredningen mer noggrant.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen skriver i en kommentar på sms att de behöver gå igenom utredningen mer noggrant, men att de är kritiska till avresecentra:

»Det är inte rimligt att människor ska leva avskilda från övriga samhället i väntan på en utvisning som kan ta åratal. Som vi har tolkat förslaget finns det en stor risk att människor behandlas som brottslingar för att de har sökt asyl«, skriver hon.

Regeringen uttalade sig i dag varken för eller emot idén om ankomst- och avresecentra i utredningen, men förslagen om att begränsa ebo får tummen upp. Ylva Johansson tycker att det förslaget är så angeläget att det bör gå ut på en förkortad remissrunda.

– Jag bedömer att det finns ett otroligt stort behov av att komma tillrätta med avarterna av ebo, sa hon på presskonferensen.

Även Miljöpartiet ställer sig bakom förslagen till förändrat ebo.

– Vi tycker det är viktigt att värna rätten till eget boende men har tyckt vettigt göra vissa justeringar, säger Maria Ferm.