Thomas Bodström var tidigare justitieminister för Socialdemokraterna. Bild: Socialdemokraterna/Flickr

ALLRA-SKANDALEN Allt fler kritiserar utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län. Den före detta justitieministern satt fram tills i vintras i styrelsen för pensionsbolaget Allra som just nu utreds för grova ekonomiska brott.

Igår gick Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ut och krävde att regeringen stoppar utnämningen.

– Socialdemokraterna har för vana att utse sina egna men här måste man besinna sig och dra tillbaka utnämningen. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte backar, säger Jonas Sjöstedt till SvD Näringsliv.

Bakgrunden är den pågående brottsutredningen mot Allra som växt under de månader den pågått. För en vecka rapporterade SvD att åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten Thomas Hertz begärt att 140 miljoner kronor skulle tas i beslag från Allra, och att 242 miljoner ska beläggas med kvarstad (vilket betyder att Kronofogden ska säkra att tillgångarna finns kvar). Dessutom häktades en person misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson stämde igår in i Sjöstedts kritik mot regeringen.

– Att i det här läget ge en av styrelseledamöterna en så viktig post som landshövding känns mycket märkligt, säger Mats Persson till Sveriges Radio.

Och nu kommer även kritik från Kristdemokraterna.

– Det är olämpligt att regeringen inte inväntar polisutredningen och i det här läget är det olämpligt att utnämna Thomas Bodström, säger Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen Andreas Carlson till Sveriges Radio Ekot.

Thomas Bodström själv försvarar sig med att han suttit så kort tid i styrelsen och aldrig varit med vid något årsbokslut.

– Under den tiden jag satt i styrelsen, de här sex månaderna, så är jag fullt medveten om vad styrelsen har för ansvar och jag har gjort precis vad som kan förväntas av mig under den här perioden. Det kan jag garantera, sade Bodström till SvD.

Enligt SvD återkommer Thomas Bodström i intervjun till att han bara satt i Allras styrelse under ett halvår, men tidningen skriver att det rör sig om nio månader; från maj 2016 till februari 2017.