Gunnar Hökmark. Bild: Flickr/European Parliament

Moderaterna satsar på en innehållslös valkampanj för att få väljarna att stanna hemma. Det är dags för de progressiva rörelserna att höja valtempot. 

”Vi är stolta över det exempel som Sverige utgör när det gäller jobben. Alliansregeringens satsningar genom en tuff internationell finanskris har gett resultat. Sedan 2006 har jobben i Sverige blivit över en kvarts miljon fler.”

DN Debatt skriver på fredagen statsminister Fredrik Reinfeldt tillsammans med partiets toppkandidater i EU-valet. Det är en torr historia som till stor del talar förbi väljarkåren.

Sverige har i dag högre arbetslöshet än när den borgerliga regeringen tillträdde. Långtidsarbetslösheten slår rekord. 80 procent av Sveriges unga arbetslösa måste vända sig till sparpengar, närstående eller försörjningsstöd för försörjning.

Att i detta läge säga sig vara stolt över vad Sverige utgör när det gäller jobben är att begå samma misstag som Göran Persson gjorde för exakt åtta år sedan.

Nya Moderaterna har genom lågkonjunkturen konsekvent tagit ansvar för att det är ordning och reda i Sveriges ekonomi. Samtidigt har vi drivit på för att styra upp nedtyngda statsfinanser även i andra europeiska länder.

I Europa är 26 miljoner människor arbetslösa. Kostnaden för att rädda finansmarknaden är på den gigantiska summan 9 000 miljarder kronor. EU:s politiska högermajoritet har dock satsat allt på att rädda bankirer, men däremot drivit en hård linje för att urholka löner och rättigheter.

Priset som européer nu får betala är en ökad barnadödlighet, fler självmord och ett växande antal hiv-infektioner. Det är inte direkt läge att slå sig för bröstet för att ”man drivit på för att styra upp nedtyngda statsfinanser”, när det handlar om ett politiskt vägval som har skett till ett stort pris för vanliga människor.

”En annan utmaning som vi möter bäst tillsammans är klimatet. Det är när EU talar med en röst i klimatfrågan som vi gemensamt kan ha en chans att påverka stora utsläppsländer som Kina och USA.”

Klimatfrågan är den fråga som engagerar svenska väljare absolut mest. Den borde ha haft en större plats inför EU-valet. Men det blir kontraproduktivt att å ena sidan slå sig för bröstet för EU:s klimatpolitik – när man samtidigt har röstat emot en stramare sådan och genom Vattenfall satsar på kolkraft i Tyskland. För att nämna ett par av de problem den moderata klimatpolitiken har.

I dag kom synnerligen oroväckande siffror som visar att en fjärdedel av LO-medlemmarna inte tycker att det spelar någon roll vem som företräder dem i Europaparlamentet. Hälften tvekar om de ens ska rösta.

Kanske kan det vara M:s största hopp i valet. Partiet har dragit lärdom av Angela Merkels demobiliseringsstrategi inför tyska valet. Om valet görs så innehållslöst och intetsägande som möjligt kommer väljarna att stanna på soffan. För S har det alltid varit en större utmaning än för M att få väljarbasen att bege sig till vallokalerna när det vankas EU-val.

Men det lägger ett desto större ansvar på våra progressiva rörelser. Det är hög tid att höja tempot inför EU-valet. Frågorna finns där. Det handlar om hur vi ska få färre olyckor på våra arbetsplatser, att barnmaten inte ska innehålla cancerframkallande ämnen och att kvinnor ska ha makten över sin egen kropp.

Get to work!