Migrationsminister Tobias Billström. Bild: Flickr
Migrationsminister Tobias Billström. Bild: Flickr

I spåren av uppmärksamheten kring 91-åriga Ganna Chyzhevska, som hotades att avvisas till Ukraina i dag, vill samtliga riksdagspartier utom Moderaterna se över reglerna.

Samtliga riksdagspartier förutom Moderaterna vill se över reglerna som reglerar invandringen till Sverige. Behovet av en översyn har aktualiserats av historien om den 91-åriga Ganna Chyzevhevska, som har väckt stor uppmärksamhet de senaste veckorna.

Ganna Chyzhevska, som är svårt sjuk, sökte uppehållstillstånd i Sverige 2003 efter att hennes make dött. Hennes dotter och barnbarn har bott i Sverige sedan 20 år tillbaka. Migrationsverket har dock inte godtagit hennes ansökan om uppehållstillstånd, och i dag (18 oktober) skulle hon avvisas ifrån Sverige.

Först sedan Europadomstolen i dag på eftermiddagen beslutat om en ”inhibition” sköts avvisningen upp.

Den stora uppmärksamheten kring Chyzhevskas fall har lett till att en rad partier nu vill se över reglerna.
– Vi behöver definitivt se lagändringar, säger Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, till Dagens Arena.

– Dels fanns det tidigare en lag kallad ”sista länken” som innebar att äldre med släkten i Sverige kunde få stanna. Den togs bort 1997 av Socialdemokraterna och Centern. Vi skulle kunna återinföra liknande regler. Dessutom behöver vi se över lagstiftningen som handlar om hur man ska tolka ”synnerligen ömmande omständigheter”, fortsätter hon.

Också Kristdemokraterna vill återinföra ”sista länken”.
– Det är helt nödvändigt, säger Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för KD till Dagens Arena.

Folkpartiet och Miljöpartiet vill å sin sida snabbt se över bestämmelserna om ”synnerligen ömmande omständigheter”
– Det är dags att göra en omarbetning utifrån olika fall för att få fler och lite tydligare undantag av mänskliga skäl, säger Ulf Nilsson, Folkpartiets migrationspolitiska talesperson, till Dagens Nyheter.

Också Socialdemokraterna vill se en översyn. Och Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Abir Al-Sahlani är upprörd över Chyzhevskas fall.
– Jag tycker det är för jävligt, riktigt stinkigt. Det är fel på lagen och vi måste se över det här, säger hon till Nyheter24.

Till och med Sverigedemokraterna menar att invandringspolitiken i det här fallet borde bli mer generös.
– Om jag skulle bestämma skulle hon få stanna, säger Kent Ekeroth (SD), till Nyheter24.

Moderaterna stretar dock emot.
– Jag ser ingen anledning att i dagsläget ta initiativ till några förändringar, sade migrationsminister (M) Tobias Billström, till SR Studio Ett i går.

Billström menade att det redan ”ställs höga krav på att uppehållstillstånd ska beviljas under sådana här omständigheter”.

– Sveriges riksdag har i mycket bred enighet stiftat lagar som säger hur principen om ”synnerligen ömmande omständigheter” ska vara utformad, och bland annat har man konstaterat att en sådan sak som att Sverige i många fall kan erbjuda bättre vård än den som ges i hemlandet – den kan inte enbart motivera ett uppehållstillstånd i Sverige, menar Billström.