Ulf Kristersson i Almedalen 2018.

almedalen 2018 Ulf Kristersson erövrade sin publik i Almedalen som både var stor och verkade bestå av många anhängare. Talet rymde såväl hårda tag och gängkriminalitet som utsatta barns rättigheter.

Många var nyanserna av blått i det stora publikhavet framför scenen när Moderaternas partiledare höll tal. En hel del kavajer pryddes av en näsduk i fickan. Det var helt enkelt en trogen Moderatpublik som följde årets första Almedalstal på plats i Visby.

Ulf Kristersson inledde med ett block om demokrati, där han särskilt fördömde de nazistiska möten och verbala attacker som de gör sig skyldiga till under andra partiers politiska framträdanden. Sedan läste han upp vittnesmål från en lång rad representanter för de politiska ungdomsförbunden, som handlar om hur mycket hat och hot de får utstå, och om hemliga adresser för politiska läger.

Han kom sedan in på det förslag som Moderaterna lanserat om att likställa inhemska extrema politiska organisationer mer terrororganisationer, i likhet med det förlag som regeringen förbereder och som riktar in sig på IS.

Ulf Kristersson fortsatte att med stort engagemang tala om hur alla barn behöver samma förutsättningar att klara sig, och att krutet ska läggas på dem med socialt trasslig bakgrund. Lösningarna från M är: språkförskolor, kunskapsfokus, betyg och ordning och reda i skolan, samt bättre lösningar för »de fosterhemsplacerade barnen, eller familjehemsplacerade som det numera heter« som Kristersson sa med ett tonfall som rymde en del syrlighet.

– Vi behöver en helt ny strategi, en helt ny kedja för de här barnen, sa Moderatledaren, och betonade att både korta lösningar och permanenta hem eller nationella adoptioner behövs.

I sista blocket i talet – som var ganska långt och  handlade om regeringsfrågan – lovade Moderatledaren att han inte tänkte regera med eller förhandla med Sverigedemokraterna.

I hårda ordalag fördömde han de många grova rasistiska uttalanden som regelbundet kommer från partiets företrädare.

»Inte i något annat parti säger någon företrädare så ofta så horribla saker« sa Ulf Kristersson och drog ned applåder.

Han talade också om SD som inkapabla att sköta en politisk helhet, och kritiserade deras protektionism. Men när Ulf Kristersson fördömer SD:s ambition att stänga gränser, säga upp internationella konventioner och lämna EU, är det med argument som handel och konkurrenskraft och att vara ett öppet och framtidsinriktat land, snarare än att värna internationell solidaritet med flyktingar.

Den enskilt största applåden fick Ulf Kristersson när han uppmanade publiken att applådera de poliser som skyddar oss och gör sitt jobb. Det här efter partiet när han indignerat pratat om skjutningar i olika städer och bostadsområden och förespråkat dubbel bestraffning för brott som sker inom ramen för kriminella gäng, och vistelseförbud i hemområdet för gängkriminella som släpps fria efter fängelsestraff.

Vädret: Soligt, men med kalla vindar som fått hela Almedalen att huttra under dagen.

Publikkontakt: En hel del skämt som uppskattades av en stor och lojal publik bestående till stor del av vad som verkade vara partianhängare.

Tema: Några huvudspår: hot och hat i samhället mot minoriteter och politiskt aktiva, vikten av att fånga upp unga från familjer med sociala problem, hårdare tag mot gängkriminalitet och regeringsfrågan – med en känga åt SD.

Blockgemenskap: Iskallt. Ulf Kristersson pratade mest om SD i blocket om regeringsfrågan, och anklagade sedan Stefan Löfven för att inte tala om vilka han vill regera med. Förutom att försvara Annie Lööf, för att hon fått utstå extra mycket hat och hot, så nämnde han knappt något av de andra allianspartierna.

Istället sa Kristersson igen att ett kriterium för Moderaternas regeringsbildning är att de inte kommer styra ihop med någon som för en »oansvarsfull migrationspolitik«.

Löntagarperspektiv: Nej, fokus låg inte på arbetsmarknaden.

Utspel: Han pratade om förslaget att likställa inhemska politiska extrema organisationer med internationella terroristorganisationer som IS. Tidigare under dagen har Moderaterna meddelat att de vill satsa 400 miljoner kronor i höstbudgeten på försvaret, polisen, migrationen och vården om de vinner valet, men förslaget har inte förhandlats med övriga allianspartier.

Humorfaktor: Ulf Kristersson hade lätt att få publiken att skratta och ge långa applåder åt flera halvfyndiga formuleringar, men skämten höll för det mesta en lite ljum mysnivå.

Personligt: När Moderatledaren jämförde den hotfulla verkligheten för dagens unga aktiva politiker med sin egen ungdomstid i MUF. Den egna tiden som ungdomsförbundare beskrevs i idealistiska ordalag, där man käbblade vänligt men var kompisar även med sina meningsmotståndare.

Det fanns också en personlig ton när Kristersson med engagemang talade om upplevelsen av att besöka barnhem i andra länder och hur de »inte är några hem för barn«.