Andreas Björklund (M) och Sylvia Nilsson (M). Foto: Mikael Färnbo

En handfull moderater har tryckt upp t-shirts och vandrar runt i Almedalen för att manifestera sitt missnöje med Decemberöverenskommelsen. Varför då? undrade Dagens Arena.

Utanför presstältet i Almedalen, där Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra presenterar partiets förslag på åtgärder mot ”det fördjupade utanförskapet”, står partimedlemmarna Andreas Björklund från Varberg och Sylvia Nilsson från Norrköping. Båda är klädda i likadana t-shirts med texten: ”Riv upp DÖ”.

De är en del av ett internt moderat uppror mot Decemberöverenskommelsen, , som alliansens har ingått med regeringen (se faktaruta nedan). Upproret, som är spritt över hela landet, har sin starkaste bas i Östergötland. En av DÖ:s mest högljudda kritiker, riksdagsledamoten Finn Bengtsson, kommer från Östergötland. Det gör även lokalpolitikern Sylvia Nilsson.
– Upproret började när Decemberöverenskommelsen kom till. Vi märkte att väljarkåren inte riktigt var i takt med politikerna. Då skapade vi en Facebook-grupp (”Stöd Finn Bengtsson” reds. anm.) som har växt med tusentals följare, säger hon.

Vad är problemet med DÖ?
– Väldigt många la sin röst på alliansen. Men när vi lägger oss (i budgetomröstningen i riksdagen, reds. anm.) så får vi indirekt en socialistisk budget. Deras förslag, deras budget. Det var inte vad man röstade på och det är för många väldigt svårt att acceptera. Vänsterpartiet är ju så mycket vår motsats som det bara går att bli, säger Sylvia Nilsson.

– I grunden ska en opposition göra det vårt för en regering, inte göra det lätt. Löfven måste presentera något som en majoritet kan ställa sig bakom. Gör han inte det så får någon annan försöka. Och kan inte nästa så blir det ett extraval, säger Andreas Björklund.

Vad tycker ni om demokratiaspekten på DÖ?
– Den sätts ur spel, säger Sylvia Nilsson.

Hur då?
– På två sätt. Många riksdagsmän och kvinnor upplevde inte att de fick en möjlighet att ta redan på vad väljarna tyckte. Det gick väldigt fort. Det är de ena biten. Den andra biten är att man inte fått med väljarkåren. Det blir en rubbning i hela systemet om man gör vad som helst för att få SD att stanna utanför, säger hon.

Ser ni en möjlighet för alliansen att samarbeta med SD?
– Nej, säger de i mun på varandra.

Men vad är det realistiska alternativet?
– Jag tycker egentligen inte att det är alliansens eller oppositionens bekymmer att försöka hitta lösningarna, det är Stefan Löfvens. Lyckas inte han med det får han vända sig till talmannen och säga att han inte får igenom sin budget. Då får man ta diskussionen, säger Sylvia Nilsson.

Hur ser ni på att ni öppet går emot partiledningen?
– Jag tycker man ska våga säga och uttrycka det man upplever. Och återigen: Oavsett om du sitter i kommunen eller i riksdagen så har du fått mandat ifrån väljarna. Någon måste föra deras talan. Det är en av de stora anledningarna till att vi är här, säger Sylvia Nilsson.

– Jag tror att vi blir starkare. Det är självklart att alla förstår att vi har olika åsikter i ett stort parti. Varför hålla det bakom stängda dörrar? Vi tycker ju fortfarande olika, säger Andreas Björklund.

Finn Bengtsson har vittnat om att han blivit utfrusen av riskdagskollegorna efter sin kritik av DÖ. Hur ser ni på behandlingen av Finn Bengtsson?
– Det var väl en anledning att vi startade Facebook-sidan. Vi ville visa, också för Finn Bengtsson, att det finns människor som stödjer honom. Att han skulle känna att, även om han kände sig ensam i riksdagen, så är han inte ensam, säger Sylvia Nilsson.

Och hur ser ni på hur han blivit behandlad?
– När vi träffade Finn Bengtsson i riksdagen så var det väl olika. Det var några som inte sa hej, men det var andra som sa hej, säger Andreas Björklund.

– Om man inte godkänner det i skolan, inte godkänner det på våra vanliga arbetsplatser. Då ska inte våra förtroendevalda bete sig så i riksdagen, säger Sylvia Nilsson.

– Man kan väl tycka olika men även heja på varandra. Det är ju inga konstigheter. Det är ju en del av demokratin, säger Andreas Björklund.