Här avgörs flickans öde. Foto: Migrationsverket.Här avgörs flickans öde. Foto: Migrationsverket.

Migrationsverket: 95 000 asylsökande nästa år

Dela

95 000 asylsökande nästa år. Det räknar Migrationsverket med i en ny prognos. Det är 16 000 fler än i tidigare prognoser.

Kriget i Syrien är en av de främsta anledningarna till att människor tvingas fly. Siffrorna har inte varit så här höga sedan andra världskriget, skriver Migrationsverket i den nya prognosen.

Mellan 80 000 och 105 000 asylsökande bör vi vara beredda på att ta emot under 2015.

– De ökade behoven är inte tillfälliga utan kommer sannolikt att prägla mottagandet under lång tid. Det ställer ökade krav på hela samhället i fråga om beredskap och planering, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Siffrorna är dock fortfarande osäkra. Det handlar inte bara om hur världsläget ser ut, utan även om i vilken mån det är möjligt för människor i flykt att ta sig till Europa.

Migrationsverket pekar bland annat på att förutsättningarna för båttrafiken över Medelhavet kan ändras när Italiens sjöräddningsoperation Mare Nostrum fasas ut.

Samtidigt som antal asylsökande kommer att öka så rapporterar SVT att nyanlända barn inte kan garanteras skolplats eftersom att flyktingmottagandet fördelas ojämnt mellan kommunerna.

Alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, är inbjudna den 14 november av regeringen till samtal om migrations- och integrationspolitiken.

11 kommentarer

 1. Karl XII - 4 november, 2014

  Skall Migrationsverket bygga baracker eller asylbyar över hela Sverige?

  Hur mycket mer jobb skapar mottagandet? Några måste ju jobba med att ta emot och ordna till allt. Integrering i lagstiftning, bostäder, skolgång, möblemang, kläder, språkutbildning, annan utbildning…, psykologiskt stöd till de nyanlända…

  Säg att det blir 4 nya jobb per 10 ankommande, det gör
  38000 nya jobb. Om detta pågår under 8 år så blir det 304 000 nya jobb, vilket stämmer med den siffra Reinfeldt mantralikt upprepat. Det är bara en sak – samtidigt ökar befolkningen med 760 000 människor.

  Ett exempel som understryker tomheten i Reinfeldts retorik.

  Säg att samtliga bereds plats i Danderyd som ju varit mycket svaga i sina ansatser att bjuda till. Täby kan väl också erbjuda en del plats.

  Då kan en asylindustri grundläggas/anläggas i området, vilket för att vara tydligt väsentligt skulle ge en ny karaktär åt området. Med fortsatt anhöriginvandring och en långsiktig uppbyggnad av ett nytt samhälle kan detta sedan utgöra ett fönster för Reinfeldts djupa övertygelse om den framgångsrika integrationspolitiken han under åtta år sökt plantera överallt utom just där han bor.

  När det väl är människor som flyr på riktigt vill man kunna hjälpa till men det krävs att samhället verkligen rustas för att hantera det. Vi kan inte som i varmare länder slå upp tältläger. Här är lika kallt som det är hett i helvetet och när landets medborgare redan lider av bostadsbristen är det väl inte särskilt smart att säga varsegod och kom. Vad säger etiketten om ett sådant hjärtlöst beteende.

  Snacka går ju men snacka så att det går det är värre.

  Vad görs parallellt för att lösa den konflikt som orsakar flykten? Diskuteras på allvar religionen som bränsle i krigets motor. Det är väldigt mycket religiöst bakom våldet. Ifrågasätter någon religionens dominans i människors liv?

  Så länge bränslet finns där kommer motorn att gå på högvarv oavsett hur många som flyr och vart dom flyr. Detta är ju det verkliga problemet.

 2. Fredrik - 4 november, 2014

  Som jämförelse så föds det runt 100 000 barn i Sverige per år. Ungefär 85 000 av dem etniskt svenska.

  Tillsammans med anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring så kan vi lugnt räkna med kanske 200 000 migranter per år. Detta till en ekonomi som ej genererar jobb så att våra unga tvingas emigrera till Norge. En offentlig ekonomi som saknar överskott trots bland världens högsta skatter. Ett samhälle där nybyggnation ej hinner med då de som ska huseras saknar egna inkomster att tala om. En befolkning som faktiskt har de högsta privata skulderna per capita räknat i BNP i västvärlden.

  Det tar tid att slå sönder samhällen. T o m för en så målinriktad politisk klass som den svenska. Så förändringen kanske inte märks så mycket år till år. Men om vi för skojs skull tänker generationellt. Varifrån vi kommer och var vi är på väg. Då är perspektivet ganska annorlunda. Vi svenskar kommer inte vara i majoritet t ex utan bli en minoritet i mängden inom min livstid. Tveksamt att vår framtida minoritetsstatus kommer skydda oss för anklagelser om att alla samhällets problem beror på oss svenskarna. Tror faktiskt att den identitetspolitiska linjen bara kommer att tillta. Vi har redan haft Rotherhamliknande skandaler i Sverige och ”antirasismen” kommer motivera de mest fruktansvärda övergreppen i framtiden.

 3. Klas Gustavsson - 4 november, 2014

  Före valet var det tabu att diskutera både migrationspolitiken och integrationspolitiken därför att de etablerade partierna gjort en överenskommelse om att vara överens om detta. Sverigedemokraterna tackade och tog emot. Nu görs ett nytt försök. Eftersom vi (enligt OECD) har västvärldens sämsta integration är det inte längre möjligt att förneka de problem som alla vanliga människor ser dagligen, allra minst som de nu kommer att öka. Då blir nästa steg att träffa en ny överenskommelse om stryka tabut som gäller integrationspolitiken. Alltså får denna nu diskuteras, men inte hur som helst. Det ska fortfarande vara tabu att ifrågasätta migrationspolitiken. Att det finns ett direkt samband mellan migration och integration fortfarande förnekas. Och sverigedemokraterna fortsätter att tacka och ta emot. Denna utveckling var lätt att förutse före valet. Förmodligen behöver vi tragiskt nog ytterligare ett val för att alla korten ska komma upp på bordet. Tragiskt, eftersom sverigedemokraternas lösning inte är en lösning, men tragiskt också för de invandrare som inte kommer in på arbetsmarknaden inom överskådlig tid och inte minst för ”vanligt folk” som till skillnad från etablissemangets skyddade liv ska stå för fiolerna. Widar Andersson, något så ovanligt som en självständigt tänkande socialdemokrat, skrev: det finns andra alternativ än all in or all out.
  Svenskan lär vara ett av de få språk som har ordet lagom. Det är väl dags att stryka det ur akademien ordbok….

  • Tove - 4 november, 2014

   Varför är inte SDs lösning en lösning? Varför inte konstatera att det faktiskt är det? Och att man bör rösta på SD för att få en förändring? Är det sista tabut som är kvar? Att hela tiden retoriskt konstatera att SD har rätt men att man inte röstar på dem?

 4. Sula - 4 november, 2014

  Alla är inbjudna att tala om migrationen utom SD, de enda som har en sund åsikt i frågan. Vilket land Sverige har blivit! Hur blev det så här?

 5. Dana Orkideh - 4 november, 2014

  Jämnfört med flyktingantalet i Turket och i Libanon, så är 95.000 ganska futtigt. Och sedan är det itne säkert om det är verkligen 95.000 på ett år som Migrationsverket påstås. :l

  • Tove - 4 november, 2014

   Turkiet har åtta gånger så stor befolkning som Sverige som tar emot 200 000 inklusive anhöriga vilket motsvarar 1 000 000 för Turkiet. Skillnaden är att för de pengar Sverige lägger ut så kan Turkiet antagligen ta emot 10 miljoner….om vi ger dem pengarna. Siffrorna är bara exempel, inte fakta.

  • Fredrik - 4 november, 2014

   Det är fullständigt naturligt att grannländer befolkade av ungefär samma etniska grupper tar ett stort ansvar. Ungefär som Sverige gjorde under andra världskriget med finska krigsbarn.

   Det går inte att jämföra grannländer till oroshärdar med avlägsna länder på andra sidan jorden.

   Även om man kunde så kan du svara på varför just Sverige ska vara målet. Varför inte Indien? Eller Kina? Eller Japan? Eller Kenya? Eller mer eller mindre valfritt land utanför europa och vissa delar av västvärlden som är den enda regionen i världen som tolererar sådant här. Varför är det så viktigt att just europa satsar på fri invandring?

 6. Lars Olov - 4 november, 2014

  ”Alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, är inbjudna den 14 november av regeringen till samtal om migrations- och integrationspolitiken.”
  1. Varför bjuder man inte in SD till samtal om migrations- och integrationspolitiken.?
  2. Och vad får det för konsekvenser att man inte bjuder in SD till samtalen om migrations- och integrationspolitiken.?
  Fråga 1 är lätt att svara på. Politiken bygger på den uppgörelse som förra regeringen träffade med MP i syfte att hålla SD utanför varför det är naturligt att man inte vill ha med SD den här gången heller.
  Fråga 2 är mer komplex och har antagligen flera svar. Men handlar det om att hela systemet har kraschat eller är på väg att göra det vilket många hävdat så är det förstås ett nederlag för de partier som ingick överenskommelsen 2011 och även för (s) som fört en liknande politik tidigare och anslutit sig till MPs och alliansens uppgörelse i efterhand. Då torde SD inte ha något att förlora på att ställas utanför utan kan lugnt se fram emot nästa val som kan komma långt innan 2018
  http://www.dagensarena.se/innehall/kommuner-varnar-for-kraschande-flyktingmottagande/

 7. Totte - 4 november, 2014

  I dag slogs något slags rekord i absurditet. Sverige, med OECDs i särklass högsta asylantmottagning och (ännu så länge) ett nationellt välfärdssystem, ökar sin prognos för mottagning så att varje år under kommande mandatperioden slår tidigare årsrekord. Detta i ett läge då inget utrymme överhuvudtaget för budgetreformer har givits då migrationsverket äskat alla pengar som går att uppbringa. Kommunerna går på knäna, pensionerna kärvar, kriminalitet, utanförskap och arbetslöshet ökar. SD med rekordsnabb ökning till valresultatet 13% fortsätter stängas ute av block som kör chicken race i migrationsfrågan.

  Och i P1 sjunger en flykting den svenska nationalsången.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


Johanna Senneby

I stället för miljardkonsulter – 1 700 sjuksköterskor i ett år

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år. 0Inga delningar

Kinnunen (SD) döms för bokföringsbrott – behåller riksdagsplats

Kvinnors långa sjukskrivningar skjuter i höjden


Nina Brevinge

Pisa: Bättre resultat – men ojämlikheten ökar

Svenska elever presterar bättre i Pisa-mätningen och bryter därmed trenden. Men likvärdigheten har försämrats och ligger nu under OECD-genomsnittet. 0Inga delningar

Fortsatt starkt stöd för SD bland LO-väljare

Arbetsförmedlingen: Invandring nödvändig för att möta arbetskraftsbristen


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons_julkap_2016