Bild: Pixaby/Surdumihail
Bild: Pixaby/Surdumihail

Det började i Hollywood med avslöjandet av filmmogulen Harwey Weinstein och hans sexuella övergrepp. Som blev en delning som blev till en storm av starka berättelser och anklagelser under taggen #metoo. Här kan du läsa de artiklar, debatter och ledare som Dagens Arena hittills publicerat i ämnet.

MUF: #metoo får oss att skämmas över att vara killar

Det är dags att vi slutar blunda för de enorma problemen vi har med mäns kvinnosyn, vi har fått nog.skriver två företrädare för MUF, Moderata ungdomsförbundet.

Så tar vi meeto från vittnesmål till verklig förändring

Nu måste vi ta #metoo från vittnesmål till verklighet, här är sex förslag att starta med, skriver Lena Josefsson, ordförande i S-kvinnor Stockholm.

Nu vittnar idrottsvärlden och skolan om sexuella övergrepp

2 290 kvinnor har i protest mot sexuella trakasserier och sexism inom idrottsvärlden skrivit under uppropet #timeout. Samtidigt vittnar under #tystiklassen 1700 elever om sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet.

4084 journalister i upprop mot sexuella trakasserier

Tusentals kvinnliga journalister gick igår kväll ut i ett upprop under hashtaggen #deadline mot sexuella trakasserier i mediebranschen. Utsattheten kan ofta kopplas till otrygga anställningar.

#metoo skakar om fackföreningsrörelsen

Under parollen #inteförhandlingsbart inledde ett upprop mot sexuella trakasserier inom fackföreningsrörelsen. Idag offentliggjordes en undersökning IF Metall gjort bland sina kvinnliga medlemmar. 59 procent av unga kvinnor och 34 procent av samtliga kvinnor uppger att de under det senaste året blivit utsatta för sexuella trakasserier på sina arbetsplatser.

Kvinnor i teknikbranschen i nytt upprop mot sexism 

Med uppropet #teknisktfel följer kvinnor i teknikbranschen efter de politiker och musiker som nyligen  skrivit under egna #metoo-upprop mot sexuella trakasserier under taggarna #visjungerut och #imaktenskorridorer. Samtidigt visar  en ny undersökning att trakasserier på internet får många kvinnor att frukta för sin säkerhet.

Upprop på gång mot sexuella övergrepp inom facket

Uppropet #inteförhandlingsbart, mot sexuella trakasserier inom facket, samlas in av uppropets initiativtagare Jenny Bengtsson, tidigare ordförande för Hotell -och restaurangfacket Stockholm- Gotland.

Sexuella trakasserier på kursgård får kvinnor att avstå utbildning

Kvinnor har avstått från att gå fackliga kurser på LO:s kursgård Runö bland annat på grund av att sexuella trakasserier har förekommit, LO ska  tillsammans med Runö se över hur de kan förändra arbetet med kurserna.

Nu gör 4445 kvinnliga jurister gemensam sak mot sexism

Efter de senaste dagarnas samlade upprop av kvinnor i först teatervärlden, under hashtaggen #tystnadtagning, och senare kvinnor inom operan under namnet #visjungerut, går nu tusentals kvinnor inom juristbranschen ut i ett gemensamt upprop mot sexism och trakasserier.

Sextrakasserade män måste lära sig självrespekt:

Författaren Nasser Naje Lazem: Vi måste tidigt lära även mannen att värdesätta sig själv och sin kropp, så att vi kommer bort från att se varandra som könsobjekt.

Nu är det revolution på gång

Vesna Prekopic ser fröet till en ny, och mer jämställd, tid gro efter de kraftfulla och många reaktionerna under hashtaggen #metoo

456 skådespelare vittnar om sexuella övergrepp.

I ett stort uppror  under hashtaggen #tystnadtagning protesterar  456 kvinnor inom teatern  mot sexeulla övergrepp i samband med sin yrkesutövning.

SJF: Mediebranschen måste öppna ögonen och ta sitt ansvar.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling skriver om vilka krav facket ställer efter de många avslöjandena via #metoo om sexuella övergrepp i mediebranschen.

Arbetsgivare – nu måste ni agera på #meeto !

Maja Dahl, kommunikationschef på Arena Idé, om hur viktiga kunder och samarbetspartners kommer undan när de kränker anställda sexuellt.

Veronica Palm: #metoo kan få fler män att sluta vara svin

Kanske kan kampanjen få män att vakna upp och inse att deras beteende varit fel, skriver den socialdemokratiska debattören Veronica Palm.

#metoo gäller även världens flickor och kvinnor, Margot Wallström!

Vi hoppas att Margot Wallström (S) talar i FN för kvinnors delaktighet i fredsprocesser, #metoo gäller i allra högsta grad kvinnor och flickor i konfliktländer också, skriver Annika Schabbauer, kanslichef Operation 1325. 

Fortsatt strid om samtyckeskrav 

Under en manifestation mot sexuella övergrepp lovade Åsa Regnér att ett lagförslag som kräver samtycke ska läggas fram före jul. Men debatten kring vilken nytta krav på samtycke gör fortsätter.

Sexuella trakasserier på jobbet – detta gäller

Okunskapen och tystnaden kring sexuella trakasserier på jobbet är stor – och ett allvarligt problem. Arbetsgivaren har ansvar för att sexuella trakasserier inte förekommer. Det här är hen skyldig att göra.

Genusdebattörer: Så kan våra barn slippa använda #metoo

#metoo visar hur viktigt det är att jobba mot skadliga, stereotypa könsroller i förskola och skola. Vi behöver satsa på genuspedagogik och normkritisk pedagogik, skriver Lina Stenberg, kommunikationschef Tankesmedjan Tiden och Maria Hulth, expert på normkritik och jämställdhet på Jämställt.

Hon skapade #metoo 

Aktivisten Tarana Burke skapade Me Too-kampanjen mot sexuella trakasserier för tio år sedan.

Missbruka inte #metoo

Att inte bara veta, utan också offentligt dela upplevelser av skam, förnedring och ilska – det är vad kampanjen #MeToo handlar om. Men den har också fått oönskade konsekvenser, skriver Ulrika Kärnborg.

Lawen Redar (S): #metoo visar begivet av en ny våldtäktslag

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lawen Redar vill att regeringen snarast lägger fram förslaget om en ny samtyckeslag.

Efter #metoo – nu är #ididit här 

»Det är hög tid att män rannsakar sig själva, sina liv, kompisgäng och ofta homosociala sammanhang«, säger Luis Lineo, ordförande MÄN.