Sofia Larsen, förbundsordförande Jusek och Anne Ramberg, Sveriges Advokatsamfund.

#metoo Metoo-uppropen sprider sig till allt fler branscher, och igår publicerade SvD ett upprop mot sexuella trakasserier undertecknat av 4445 kvinnor inom juridiken.

Efter de senaste dagarnas samlade upprop av kvinnor i först teatervärlden, under hashtaggen #tystnadtagning, och senare kvinnor inom operan under namnet #visjungerut, går nu tusentals kvinnor inom juristbranschen ut i ett gemensamt upprop mot sexism och trakasserier.

Många vittnar också om allt från sexistiska kommentarer till rena trakasserier och övergrepp, inom såväl domstolsväsendet som privata byråer. Så här lyder några av vittnesmålen:

»När jag satt ting kallade en numera pensionerad domare in mig på sitt rum dagen innan jag skulle sitta på ett våldtäktsmål med honom. Han visade mig bilder på de tre tilltalade i målet och frågade mig vem av dem jag helst ville bli våldtagen av«

»Redan när jag satt ting upplevde jag att jag som ensamstående mamma inte passade in. En rådman menade att jag inte var lämplig på grund av det och att jag inte kunde knyta an till andra notarier och en hel del annat. Det ledde till att jag hoppade av tinget.«

Bland undertecknarna finns fler än dem som själva upplever sig ha blivit utsatta.

Initiativtagarna till uppropet skriver i SvD att de fick in hundratals vittnesmål om övergrepp och missförhållanden från kvinnor bara under det första dygnet efter att de meddelat att de tänkte skriva ett upprop. De var tvungna att sätta en spärr för redogörelser som kom in.

Men Anne Ramberg, ordförande för Sveriges Advokatsamfund säger ändå att hon tror att problemet är mindre bland jurister än i många andra yrken.

– Man ska givetvis ställa alldeles särskilt höga krav på rättsväsendet och advokater, och jag vågar nog påstå att jag tror att det här möjligen är mindre utbrett i vart fall inom vår bransch och rättsväsendet än inom andra branscher, sade Anne Ramberg i P1-morgon Sveriges Radio i morse.

Louise Meijer, en av juristerna som står bakom uppropet och som medverkade i programmet, höll inte med:

– Jag skulle inte våga göra ett sådant påstående. Och jag skulle nog vilja säga att det är många kvinnor inom juristbranschen som skulle uppskatta en större uppbackning, sade Louise Meijer i P1-morgon.

Fackförbundet Jusek, som organiserar jurister, säger att de har anledning att vara delvis självkritiska.

– Men det är också så att har vi historiskt tyvärr har fått väldigt få frågor om sexuella trakasserier. Det visar att det har funnits ett stort mörkertal, sade Juseks förbundsordförande Sofia Larsen i programmet.

Nu uppmanar Jusek sina medlemmar att höra av sig för stöd och råd kring de här frågorna. Sofia Larsen säger till Dagens Arena att förbundet har tagit fram en checklista för den som upplever att den blir utsatt för sexuella trakasserier. Sedan #metoo-kampanjen började sprida sig för några veckor sedan har Jusek också börjat arbeta med en anpassad utbildning om sexuella trakasserier som arbetsplatser ska kunna använda sig av.

Under morgonen rapporterade Sveriges Radio att branschorganisationen Musiksverige kallar till möte under dagen med anledning av #metoo-uppropen, och för P3 Nyheter vittnar flera artister om sexism och trakasserier.