Stefan Löfven och Jan Björklund Bild: Melker Dahlstrand & Folkpartiet pressbild
Stefan Löfven och Jan Björklund Bild: Melker Dahlstrand & Folkpartiet pressbild

Att Löfven nekade Vänsterpartiet plats i regeringen gör det lättare för Folkpartiet att samarbeta med en rödgrön regering. Både väljare och flera lokala företrädare för Folkpartiet vill ha blocköverskridande samarbete.

I går sträckte Löfven ut sin hand över blockgränserna, främst till Folkpartiet och Centerpartiet. Båda partierna säger nej till samarbete. Samtidigt vill 56 procent av Folkpartiets väljare se samarbete med Socialdemokraterna, flera lokala företrädare för partiet likaså. Thomas af Bjur är landstingsråd i Sörmland.

– Jag har alltid förespråkat att Folkpartiet ska samarbeta mellan blockgränserna. Det står jag fast vid, men när partiet tappade så mycket i valet ser jag också att vi har en resa att göra internt för att stärka vårt parti, säger af Bjur.

Han menar att partiet måste ta ansvar för att Sverige ska styras och att Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets inflytande hindras.

– Jag vill att så många liberala reformer som möjligt får genomslag, även om alliansen inte har makt. Jag tror att Folkpartiet är villiga att ta ansvar i en riksdag och kan göra blocköverskridande överenskommelser i viktiga frågor, säger af Bjur.

Folkpartiets inträde i en rödgrön regering är dock inget han kan skriva under på. Det kan däremot Fredrik Lundgren, kommunalråd i Strängnäs, och en av Folkpartiets starkaste röster i diskussionen om blocköverskridande samarbete.

– Sverige behöver en majoritetsregering. Det är nödvändigt för att skapa den stabilitet och långsiktighet som näringslivet behöver. Jag är också angelägen om att hålla SD och V borta från politiskt inflytande, säger Lundgren.

Han ser ett mönster att de kommuner där det blocköverskridande arbetet fungerar väl är mer benägna att vara positiva till ett samarbete med en rödgrön regering.

– Det kostar att ta ansvar, men jag kan inte se att det är bättre för Sverige, eller att vi skulle få igenom fler liberala idéer om vi stod utanför inflytande, säger Lundgren.

Thomas af Bjur ser A-kassan, en tredje pappamånad och andra långsiktiga välfärdsfrågor som rimliga att samarbeta kring. Fredrik Lundgren ser likheter in om fler politiska områden: jämställdhetspolitik, utrikespolitik, energifrågor och försvarspolitik.

– Socialdemokraterna har ju i princip köpt hela Folkpartiets skolpolitik, man är överens om det mesta, det är bara detaljer som frågan om huruvida vi ska ha betyg i 4:an eller 6:an, säger Lundgren.

Han vill inte säga något om sannolikheten att Folkpartiet sätter sig i en socialdemokratiskt ledd regering, men ser positivt på att Löfven inte tagit in Vänsterpartiet.

– Det visar att han förstår vad som är långsiktigt nödvändigt för Sverige, att V är oförmögna att se vad de välståndsbildande krafterna behöver och hur vi skapar tillväxt. Löfven har den blicken, säger Lundgren.