När statsminister Stefan Löfven (S) mötte sina tidigare uppdragsgivare i IF Metall handlade det om att industrin ska skapa trygghet i Sverige.

»Otryggheten är ett fängelse som är byggt av rädslans stenar. Vi ska riva dessa murar, sa han i sitt tal.«

– Att skapa trygghet är det viktigaste arbetet för arbetarrörelsen. Vi är den rörelse som ska göra samhället lite bättre, slog han fast.

Under söndagen besökte statsministern IF Metalls kongress i Göteborg. Anders Ferbe, avgående förbundsordförande, välkomnade sin företrädare på ordförandeposten upp på scen.

– Trots det svåra parlamentariska läget som råder, har vi en regering som gör skillnad för många, som sätter människa före marknad. Välkommen hem till ditt förbund Stefan, sa Anders Ferbe, och möttes av en rungande applåd.

Och visst kände sig statsministern hemma när han äntrade podiet. En avslappnad Löfven skämtade, citerade psalmer och pratade fotboll. Efteråt förärades den förre detta förbundsordföranden med ett hedersmedlemskap i fackförbundet.

– Tack för allt ni gör, fortsätt att lägga förslag och driva en politik som ni tror på, och var med i samhällsdebatten. Ni behövs, ni är en inspiration för många och en inspiration för mig, tack ska ni ha, sa Stefan Löfven.

Statsministern passade också på att dela ut några kängor till sverigedemokrater och borgerliga partier.

– Vänner, vi måste prata om en myt, nämligen den att borgerliga partier har ordning på statsfinanserna. Vid alla tre tillfällen de har varit vid makten har de lämnat med högre arbetslöshet och underskott i kassafinanserna. Visst de kan skylla på otur, men har man otur tre gånger i rad, i sammanlagt sjutton år, då är det banne mig ett gott alternativ att inte rösta på dem.

Statsministern avslutade sitt tal med en uppmaning till åhörarna att ta ett demokratiskt ansvar.

– Bara tillsammans kan vi se till att varje individ kan lita på detta grundmurade budskap – du är inte ensam – och tillsammans ska vi göra just detta.

Under lördagen hade förbundsledningen framfört ett budskap till S-regeringen. Man ville se en konkret politik för kompetensutveckling. Enligt Stefan Löfven har regeringen nu inlett samtal med arbetsmarknadens parter för att få locka unga till industrin och för att få till en omfattande kompetensutveckling.

– Det här är en av de stora utmaningarna för att kunna upprätthålla industrins konkurrenskraft. Det åsidosattes helt av den borgerliga regeringen. Nu behöver vi mer utbildning som är närmre industrin och en tätare dialog, sen måste vi så klart skjuta till resurser, säger Stefan Löfven till Dagens Arena.

Kongressens stora stridsfråga kom dock att handla om bemanningsföretagen. Flera motionärer ville se en begränsning av bemanningsföretagens inflytande. Martin Berglund från avdelning södra Västerbotten yrkade på ett förbud.

– Jag kan inte företräda mina arbetskamrater trots att vi förädlar åt samma bolag, det är absurt. Jag vill också påstå att huvudanledningen till att man använder sig av bemanningsföretag är just för att man inte ska kunna samla samtliga på arbetsplatsen. De som arbetar på bemanningsföretag vågar inte göra sina röster hörda, för då riskerar de att inte få komma tillbaka, så ska vi inte ha det i Sverige 2017.

Förbundsstyrelsen yrkade i stället på att reglera bemanningsavtalen och organisera de bemanningsanställda.

– Vi ska reglera inhyrningen, inte ta bort den. Vi utreder frågan med andra LO-förbund och förhandlingar kommer att inledas, sa avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

I slutändan gick kongressen på förbundsstyrelsens linje.

Flera medlemmar var också oroade över förbundsstyrelsens inställning till att rucka på reglerna i LAS. Flera av medlemmarna sökte klarhet i vad förbundet kunde tänka sig lägga fram på förhandlingsbordet.

– Jag tycker det är viktigt att signalerna ska vara tydliga. Man ska veta vad som ska förhandlas med, för det är för viktigt för att sälja bort, säger Martin Berglund.

Anders Ferbe menar att oron är obefogad.

– Man ska komma ihåg att ska man uträtta något måste man testa och lyfta på olika stenar, men sen är det så att ledningen, vare sig det är den nya eller den gamla, aldrig kommer att driva igenom någonting som inte är förankrat hos medlemmarna.

Efter fem år lämnar nu Anders Ferbe ordförandeposten, och det är en nöjd Anders Ferbe som lämnar IF Metall.

– Även om åldern bara en siffra så är det en rejäl siffra. Det passade väldigt bra att lämna, vi har ett treårsavtal, så vår nya ledning slipper kastas in i en ny avtalsrörelse.

Under gårdagen valde också IF Metall Marie Nilsson till sin första kvinnliga förbundsordförande till kongressens förtjusning. Ett val som föll statsminister Stefan Löfven i smaken.

– Jag har känt Marie sedan 2005, och hon är oerhört skicklig och kompetent. Det enda råd jag kan skicka med är att man ska ta tillvara på kunskapen och erfarenheten i förbundet. Här finns människor som kan det fackliga, som kan företagen och industrins villkor.

– De råd som jag kan ge får Marie när hon vill ha dem. Det enda man måste komma ihåg är att man måste tro på det man gör och som ledare våga ta ställning. Även om det ibland är kontroversiellt måste man lita på sin kompass, säger Anders Ferbe till Dagens Arena.