Regeringsbildning Som väntat får Stefan Löfven nej av riksdagen i dagens statsministeromröstning. Talmannen ska träffa Valmyndigheten för att diskutera nyval. 

Stefan Löfven har som avsikt att bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. På fredagsmorgonen röstar riksdagen.

Med röstningssiffrorna 116 ja, 200 nej och 28 blanka röstade riksdagen nej till Stefan Löfven. Resultatet var väntat och Stefan Löfven själv var i Bryssel under omröstningen.

I vad talmannen själv kallar för »förberedande syfte« träffar han nu Valmyndigheten för att diskutera nyval. I ett pressmeddelande skriver han att han framförallt kommer att fortsätta föra informella samtal med partiledarna under helgen.

– Därefter, i början av nästa vecka, återkommer jag med besked om nästa steg i processen, skriver talman Andreas Norlén.

Om extra val blir aktuellt ska talmannen bestämma datum för detta efter samråd med Valmyndigheten. Talmannen kommer därför att hålla ett första möte med företrädare för Valmyndigheten efter prövningen i kammaren.

– Jag kan också konstatera att riksdagens partier driver Sverige närmare ett extra val. Jag beklagar det och jag kommer att göra allt jag kan för att förhindra det, men om partierna väljer extra val framför att agera på ett sätt som ger Sverige en ny regering kommer jag inte att stå i vägen för dem. Jag bedömer därför att jag nu bör vidta åtgärder i förberedande syfte, fortsätter Andreas Norlén.

Innan riksdagen fick rösta ja eller nej till Löfven gick samtliga partier upp i talarstolen. Först ut var Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman.

– Stefan Löfven är ledaren till det klart största partiet och för det största blocket och det naturliga regeringsalternativet, säger Anders Ygeman och tillägger att S:s dörr står öppen för fortsatta förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna.

Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger att det moderata partiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven.

– Det är naturligt att Löfvens idé om en regering prövas. Det är lika naturligt att vi kommer att rösta nej, säger Billström.

Annie Lööf är tredje talare. Hon menar att Centerpartiet är ett parti som kompromissat och gett andra partier en chans till konstruktiva lösningar.

– C har målmedvetet under dessa tre månader arbetat för en lösning. Direkt efter valet fick vi med oss de andra allianspartierna på att rikta en inbjudan till Socialdemokraterna om samtal. Socialdemokraterna sa nej, säger Lööf.

Att förhandlingarna de två partierna emellan brakade samman förklarar Centerledaren med en bristande insikt hos S.

– Tyvärr mäktade S inte med att möta oss. Det är genuint sorgligt, jag hade hoppats att det fanns en större insikt hos S, säger Lööf.

Centerpartiet kommer i dag att rösta nej.

Även Liberalerna kommer att rösta nej.

– Vi liberaler har varit villiga att ta steget mot ett blocköverskridande samarbete för att stänga ute de två ytterpartierna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger Jan Björklund. 

Han säger sig vara positiv till ett mittensammarbete, men tillägger:

– Tyvärr föreligger inte förutsättningarna för ett mittensamarbete. Vi röstar därför nej till Stefan Löfven. Inte för att vi är emot en sådan lösning, utan för att en sådan lösning inte gick att åstadkomma.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson säger att partiet kommer att rösta nej till Stefan Löfven.

Maria Ferm från Miljöpartiet:

– Om riksdagen röstar ner Stefan Löfven i dag då måste alla partier fundera på hur Sverige ska få en handlingskraftig regering utan inflytande från SD. MP är fortsatt beredda att bidra konstruktivt. Vi kommer i dagens omröstning att rösta ja.

Vänsterpartiet kommer däremot lägga ner sina röster, även om Mia Sydow Mölleby, gruppledare för Vänsterpartiet, säger att Löfven är partiets statsministerkandidat.

– Men vi har också hela tiden sagt att om en regering behöver Vänsterpartiets mandat för att bli vald, då vill vi ha inflytande, säger Sydow Mölleby.

Sist upp i talarstolen är Ebba Bush Thor (KD). Hon börjar prata om den budget som i onsdags röstades igenom.

–Budgetvoteringen visar att det finns en grund för ett borgerligt regeringsalternativ. Vill man se en borgerlig politik då borde man även rösta för ett borgerligt regeringsalternativ. Därför kommer Kristdemokraterna rösta nej till Stefan Löfven.

Läs mer: Därför fällde de rödgröna inte M+KD-budgeten