Åsa-Pia Järliden Bergström/ Karl-Petter Thorwaldsson. FOTO: Press

SKATTEPOLITIK Sverigedemokraterna vill minska statsbidragen till kommunerna med 70 miljarder. Detta enligt en granskning gjord av LO.

LO har tittat på Sverigedemokraternas budgetmotion från i höstas och granskat propositionerna som berör kommun- och välfärdsfrågor. Enligt SDs budgetproposition vill vill man minska statsbidragen till kommunerna med 73 miljarder.

– Det är inget av de borgerliga partierna som föreslår neddragningar på statsbidragen som är ens i närheten av det här. Mindre pengar ska gå genom utjämningssystem och kommunerna ska själva ta större ansvar för sina verksamheter, säger LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden-Bergström.

Samtidigt finns satsningar i SD:s budget som riktar sig till kommunerna, bland annat inom vården. Dessa kommer totalt upp i 16 miljarder 2020. För att täcka underskottet är SD:s lösning att kommunerna höjer kommunalskatten, men inte heller då kommer kommunernas underskott att kunna täckas. Enligt LO kommer effekten av SD:s kommunpolitik generera ett underskott 35 miljarder.

– Många kommuner går redan på knäna. Det här visar på en naiv syn på hur många kommuner har det i landet, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

 

Skärmavbild 2017-06-13 kl. 15.11.45

I SD:s budgetproposition visar också att den statliga skatten ska sänkas med 70 miljarder. Man vill bland annat slopa värnskatten, slopa utfasningen av jobbskatteavdraget och förändringar av jobbskatteavdraget. Skattesänkningar som främst gynnar dem med högst inkomster

– De som tjänar över 100 000  kronor i månader ska få ytterligare 46 000 i skattesänkningar, det är SD ensamma om i riksdagen. SD har ställt sig till höger om Moderaterna när det gäller fördelnings- och skattepolitik, säger Thorwaldsson.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesman Osar Sjöstedt menar att LO:s granskning ger en felaktig bild SD:s ekonomiska politik.

– LO har valt ut delar av vår politik för att skapa den bild som passar dem. Det är oseriöst.

– Vår politik för minskad invandring sänker kommunernas utgifter kraftigt. Utrikes och inrikes födda belastar kommunernas ekonomi olika. Det har LO inte tagit hänsyn till. Netto försvagar vår politik inte kommunernas ekonomi alls, säger Sjöstedt.