LO:s Karl-Petter Thorlwadsson FOTO: press, Mabuyo/flickr

NORDEAFLYTTEN  Nordeas Finlands-flytt fick flera fackförbund att rasa. Nu planerar även LO att lämna banken.

Ett antal fackförbund har redan bestämt sig för att byta bank, och nu meddelar centralorganisationen LO  att de ska starta en utredning för att lämna Nordea som huvudbank.

– Det är ganska uppenbart varför vi gör det här. Det är en reaktion på Nordeas beslut att flytta huvudkontoret till Helsingfors. Vi har inget emot finländare, det är mest det att vi tycker att LO:s tillgångar ska befinna sig i en svensk bank, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Varför är en svensk bank så viktig?

– Våra medlemmar, och då pratar jag både om de 14 förbunden och våra 1,5 miljoner medlemmar ute på arbetsplatserna, visade ganska unisont vad man tyckte om Nordeas beslut förra veckan.

Sedan tidigare har LO-förbunden Transport och Handels bestämt sig för att lämna Nordea, och enligt Thorwaldsson har fler förbund har planer på att göra samma sak. Något definitivt besked angående LO:s bankbyte vill inte Thorwaldsson ge.

– Vi ska nu starta den här utredningen och säkerställa att de beslut vi fattar inte kommer att äventyra LO-medlemmarnas tillgångar.