Lena Hallengren bli ny minister

Regeringen Lena Hallengren blir ny barn-, äldre- och jämställdhetsminister. Det meddelar regeringen på en pressträff i dag. Tidigare minister Åsa Regnér lämnar posten för toppjobb inom FN. 

– Jag har stora uppgifter på mitt bord de kommande månaderna, säger Lena Hallengren på presskonferensen.

Hon lyfter fram äldrepolitiken och behovet av breda överenskommelser gällande LSS. Under presskonferensen öppnade hon för att allianspartierna kan komma att bjudas in innan valet för att nå en överenskommelse i just assistanfrågan.

– Jag kommer att ta gott om tid på mig och söka breda överenskommelser. Den som behöver assistans ska ha rätt till assistans.

Även samtyckeslag, att barnkonventionen görs till svensk lag och många äldre är oroade för att bli gamla var områden Hallengren berörde under sin presentation.

– Min viktigaste uppgift är att göra livet för äldre bättre. Äldrefrågor är viktigast om jag tvingas prioritera.

Men Stefan Löfven motsätter sig påståendet att han i sin regering nu har socialministrar, med tanke på Hallengrens tydliga fokus på äldrefrågorna.

–  Jag känner mig fullständigt trygg med Lena Hallengrens kunskap och engagemang för jämställdhetsfrågorna, säger Stefan Löfven.

Lena Hallengren var innan den nya ministerposten riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Kalmar län. I riksdagen var hon gruppledare och ordförande Utbildningsutskottet. Tidigare har hon bland annat varit förskole- och ungdomsminister och minister för vuxnas lärande under Göran Persson.

Att tidigare barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér byter jobb blev känt under onsdagen. Hon blir vice ordförande i UN Women.

 

Texten uppdateras