Utvald bild: Magasinet Arena

DN:s avslöjande om att polisen registrerar romer har slagit ner som en bomb. Dagens Arena ringde Lawen Mohtadi, författare till biografin ”Den dag jag blir fri” om den romska författaren Katarina Taikon.

Dagens Nyheter avslöjar i dag att polisen upprättat ett register över 4 029 romer i Sverige, varav över tusen barn. Enda anledningen till att personer finns i registret är att de fötts i romska familjer.

Dagens Arena ringde Lawen Mohtadi, författare, krönikör i DN och samhällsdebattör. Hon kom förra året ut med en biografin ”Den dag jag blir fri” om den romska författaren Katarina Taikon.

Hur reagerade du på DN:s avslöjande?

– Jag blev chockad, jag är fortfarande helt omskakad. Att registreringen är av sådan omfattning, att den är central och utförd av den myndighet som ska säkerställa rättssäkerheten. Jag blev verkligen helt tagen.

Blev du överraskad?

– Ja det blev jag. Jag ser kommentarer nu på nätet i stil med ”det här är hemskt men det är inget att bli förvånad över”. Men det är det faktiskt. Vi kan inte vara så förhärdade att vi tycker att det här är ingenting. Det är jätteallvarligt. Särskilt för de människor som finns i registret.

– Det är väldigt oroväckande, det är en stor kränkning för de här personerna och det säger någonting om det demokratiska läget i Sverige. Den här nyheten är av en sådan magnitud att det är en världsnyhet. Det här är vad Berlusconi ville göra i Italien men som alla europeiska människorättsaktivister och demokratiskt sinnade politiker reagerade mot med bestörtning. Det här är verkligen inte en liten sak.

Vad är det som är mest allvarligt?

– Det allvarliga är att man betraktar romer som i grund och botten annorlunda. Några som på något sätt tillhör samhällets periferi och som myndigheterna anser vara ett så stort hot att man måste bevaka dem. Och detta enbart för att de är romer. Det är den logiken som gör att tvååringar och treåringar blir registrerade.

Vad är det för tankestrukturer som ligger bakom att polisen valt att registrera till exempel tvååringar?

– Den här driften att registrera romer är inte ny. Det här har gjorts i olika omgångar. År 1943 utfördes en stor registrering samtidigt som kriget i Europa pågick där romer registrerades samlades ihop och skickades till koncentrationsläger. Man måste se det här i ett historiskt perspektiv. Då och nu betraktar man romer som de undflyende, potentiellt farliga människorna. Den föreställningen är oerhört stark i svenskt nationellt medvetande.

Är det rasism?

– Det är rasism eftersom det uteslutande handlar om romer och för att det handlar om människor som inte är misstänkta för något och som inte gjort något brottsligt. På det sättet är det rasistiskt.

Vad tror du konsekvensen blir?

– Det ska bli intressant att se hur polisen och politiker reagerar. Jag tror politiker långt upp i regeringen är rejält omskakade och förstår hur allvarligt det här är. Beatrice Ask måste uttala sig och eftersom det är så pass allvarligt så kan det komma krav på att hon ska avgå. Det är inte omöjligt.

Fotnot: Läs även Lawen Mohtadis krönika i på DN.se.