Lars Lindgren Foto: Transport press

TRANSPORT Efter kritik mot dyra spritnotor och att ha bjudit med en vän på tjänsteresor valde Transports tidigare ordförande att omedelbart hoppa av sina uppdrag. Dagen därpå ändrade han sig och ville ställa upp för omval. Nu hoppar han av igen.

– Det finns flera orsaker till mitt beslut. Det viktigaste är att jag som ordförande inte hade kunnat lita på min omgivning. Dessutom har jag fått ett intressant jobberbjudande, säger Lars Lindgren till tidningen Transportarbetaren om sitt beslut att – trots allt – inte kandidera till att bli ordförande vid fackförbundets kongress i juni.

Det var Aftonbladet som i slutet av mars kunde avslöja hur vidlyftigt Lars Lindgren agerade i rollen som Transports ordförande. Bland annat ska han ha bjudit på dyr sprit för förbundets pengar, bjudit med en vän på lyxiga tjänsteresor och låta sin son bo i hans tjänstebostad.

Efter rapporteringen valde Lars Lindgren att avgå med omedelbar verkan, trots att han själv inte höll med om att han gjort några fel i tjänsten.

– Jag kan inte fortsätta som ordförande utan att känna förbundsstyrelsens fulla stöd. Självklart är jag oerhört besviken, sa han då till de anställda på förbundskontoret, enligt Transportarbetaren.

Men bara ett par dagar senare ändrade sig Lars Lindgren och meddelade att han ändå tänkte ställa upp för omval, och att det tidigare beskedet skett »i affekt«.

Enligt vad Transportarbetaren skriver i dag har Lars Lindgren reagerat starkt på artiklarna i Aftonbladet och att han inte tycker sig känner förtroende för sina medarbetare.

– Någon eller några har lämnat ut interna uppgifter. Om jag hade blivit vald till ordförande igen hade jag fått leva med vetskapen att det fanns personer i min närhet som jag inte kunde lita på, säger han till tidningen.

Transportarbetaren skriver i dag att Lars Lindgrens val att hoppa av för andra gången kom efter att han blivit kontaktad av Aftonbladet igen, inför en resa till Bollnäs där han skulle delta på ett fackligt möte. Reportern på tidningen ska enligt Lindgren ha sagt att de ville göra en uppföljning av tidigare artiklar, varpå Lars Lindgren valde att ställa in resan till Bollnäs.

Redan innan Aftonbladets avslöjanden pågick en maktkamp inom förbundet, sedan Lars Lindgren redan 2012 meddelat att han ville kandidera till ordförande för en ny femårsperiod, trots att han i år är för gammal för det enligt ett anställningsavtal i förbundet. Enligt det är pensionsåldern 60 år.