FOTO: Sparkfun/flickr

LÄRARLÖNER Snittlönen för lärare har ökat. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån. Enligt regeringen är det ett resultat av lärarlönelyftet, rapporterar Ekot.

Gymnasielärares löner ökade i snitt med 2 600 kronor mellan åren 2014 och 2016. Under samma period ökade lönerna för speciallärare och specialpedagoger med 3 100 kronor.

Enligt Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, är det en konsekvens av lärarlönelyftet som trädde i kraft 2016.

– Nu ser vi att de tre miljarder kronor vi har satsat årligen har gett effekt. 65 000 lärare har fått i snitt 2 600 kronor mer i månaden. Det är behövligt, säger Hellmark till Ekot.

Enligt Utbildningsdepartementets egen analys ökade lärarlönerna relativt mycket även åren innan lärarlönelyftet. Men det var under 2016 som det gick att se den största skillnaden.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand tycker att utvecklingen går åt rätt håll men anser att lönerna fortfarande är för låga.

– Lönerna har ökat, men det är från för låga nivåer. Vi vet att den enskilt vanligaste anledningen till att man väljer bort läraryrket är lönerna – att det inte lönar sig att utbilda sig till lärare, säger hon till Ekot.