När Doroteaborna hälsade på landstingspolitikerna i Umeå i vintras bjöd de på specialgjorda ockupantbakelser. Bild: Bertholof Brännström/Flickr

45 000 norrlandsbor protesterar nu mot neddragningarna av sjukvården i Norrland. Det som började med en ockupation av en sjukstuga i Dorotea har växt till en storm som drar genom Norrlands inland.

Efter de omfattande neddragningarna av sjukvården i Västerbottens län väcktes ilskan bland invånarna. Sedan fem månader tillbaka ockuperas sjukstugan i Dorotea. Protesterna mot att landstinget dragit in ambulansen och akutvårdsplatserna går under namnet Doroteaupproret.
– Det här är en rättvisefråga. Står det i lagen att vi ska ha vård på lika villkor ska det också vara så. Vi i glesbygden ska inte behöva betala två gånger för den vård vi har rätt till, sa Ingrid Oscarsson i Dorotea, en av ockupanterna och initiativtagarna till upproret när Dagens Arena intervjuade henne tidigare i maj månad.

45 000 stöder Lapplandsupproret
Upproret har nu tilltagit i styrka och spridit sig till hela Lappland. För lite drygt två veckor sedan samlades sju kommuner för ett gemensamt möte i Arvidsjaur. Lapplandsupproret startades.

Redan är 45 000 människor engagerade. Monica Thelin är en av initiativtagarna till Lapplandsupproret:
– Att vi fick träffas från norr till söder och ta del av varandras problem gav oss en bra grund och enhet att stå på. Vi måste gå ihop och märker redan en förändring från landstingets sida. Plötsligt har landstinget börjat ta tag i den här frågan.

Samtidigt fortsätter Doroteaupproret med oförändrad styrka. På måndagskvällen startades en namninsamling för att få tillbaka sjukvården.
– Ockupationen fortsätter. Vi hoppas att landstingsmajoriteten [Socialdemokraterna och Miljöpartiet, reds. anm.] förstår att det är allvar. Men vi har inte så stora förhoppningar, säger Ingrid Oscarsson, en av ockupanterna och initiativtagarna till Doroteaupproret.