Ojämlik vård 8 lågutbildade cancerpatienter om dagen dör i onödan. Om de varit högutbildade hade de överlevt. Det visar en ny studie gjord av Cancerfonden.

Studien visar att 2 900 lågutbildade om året dör av cancer, något som kunde undvikas om de snabbare fått rätt vård. Cancerdödligheten är cirka 40 procent högre bland dem med låg utbildning jämfört med dem med en högre utbildning.
– Varje vårdenhet har ett ansvar att se till att alla får samma vård, oavsett vad man har för bakgrund. Det står till och med i vår hälso- och sjukvårdslag. Dagens orättvisa vård är ett brott mot lagen, säger överläkare Jan ZedeniusCancerfonden till SR Ekot.

Risken att drabbas av cancer är ungefär lika stor bland hög- och lågutbildade personer, men chansen att överleva sjukdomen är lägre i gruppen lågutbildade. Att det skulle bero på att de med en högre utbildning är bättre på att läsa på om sina sjukdomar stämmer inte, utan skillnaden beror på att de får sina diagnoser och rätt sorts behandling snabbare.

Till exempel får högutbildade män med prostatacancer i större utsträckning genomgå skelettundersökning och kvinnor med högre utbildning får sin lungcancerdiagnos snabbare.
– Det är lätt att föreställa sig att de med hög utbildning är pålästa och kräver mer, men det är framför allt skillnader i vården vi ser, säger Jan Zedenius.

Nu vill Cancerfonden att landstingen ska sätta upp mål för hur klyftorna i cancervården ska minska och att utbildning om problemet ska vara en del av alla vårdutbildningar.