Bild: Flickr/ COD Newsroom och skärmdump regeringen.se
Bild: Flickr/ COD Newsroom och skärmdump regeringen.se

Nytt lagförslag ska stoppa låga löner i offentlig upphandling. 2017 är det över för Oranges 18-kronorslöner för de utländska hyrsjuksköterskorna, lovar Ardalan Shekarabi – om förslaget går igenom riksdagen.

Nu ska regeringen sätta stopp för dåliga arbetsvillkor och låga löner i offentlig upphandling. Regeringen föreslår att myndigheter i upphandlingar ska ställa krav på lön, semester och arbetstid i nivå med kollektivavtal.

Som lagstiftningen ser ut i dag bidrar det offentliga till social dumpning – seriösa företag med goda arbetsvillkor konkurreras ut av företag som dumpar lönerna.

– Titta exempelvis på situationen i taxibranschen där det offentliga står för 50 procent av köpen. Vissa förare tjänar så lite som 27 kronor i timmen, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) under en presskonferens på torsdagen.

Ett annat dagsaktuellt exempel är företaget Orange. Företagets utländska hyrsjuksköterskor tjänar 18 kronor i timmen, som Dagens Arena tidigare rapporterat. Genom att anställa personalen via utländska systerföretag kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor. Detta sätter det nya lagförslaget stopp för.

– Lagen ska gälla alla leverantörer och underleverantörer i alla led. All utstationerad och inhemsk arbetskraft, säger Ardalan Shekarabi till Dagens Arena.

Kollektivavtalsenliga villkor i offentlig upphandling en politiskt kontroversiell fråga. Bland annat Moderaterna anser att det är orimligt att alla företag ska tvingas leva upp till villkoren. Men en majoritet av väljarna, från höger till vänster, tycker att det är dåligt eller mycket dåligt att företag kan vinna upphandlingar med hjälp av sämre villkor.

Flera remissinstanser och partier har riktat kritik mot regeringens långtgående krav. Därför har krav på tjänstepension och försäkringar fått stryka på foten i det nya lagförslaget. LO:s vice ordförande Ingela Edlund är inte helt nöjd.

– Vi hade gärna sett att försäkringar och pensioner omfattades, men det är ett stort steg regeringen tar, säger hon.

Nu lämnas förslaget till lagrådet och ska sedan röstas igenom i riksdagen. Enligt Ardalan Shekarabi har han tagit hänsyn till både partiers och arbetsgivares synpunkter och lagt ett pragmatiskt förslag.

– Vi har gjort vad vi kan. Nu är det riksdagens ansvar att se till att vi får den på plats. Om man på allvar menar att man står upp för den svenska modellen kan man inte svika dem som jobbar i offentliga verksamheter, säger han till Dagens Arena.