FOTO: KrystallHoly/ Flickr

METOO Nu följer kvinnor i teknikbranschen efter de politiker och musiker som nyligen  skrivit under egna #metoo-upprop mot sexuella trakasserier. Samtidigt visar  en ny undersökning att trakasserier på internet får många kvinnor att frukta för sin säkerhet.

#Metoo-kampanjen fortsätter ge nya ringar på vattnet. Skådespelerskor, politiker och musiker har nyligen vittnat om övergrepp och sexuella trakasserier.

Nu träder kvinnor i teknikbranschen fram. 1139 kvinnor har skrivit under uppropet #teknisktfel, rapporterar Dagens Nyheter.

Hundratals vittnesmål har inkommit till en sluten facebooksida, varav några också publicerats i DN. »En hand upp mellan benen med kommentaren: “Är det inte skönt med lite sexuella trakasserier på jobbet?”«, skriver en kvinna. Flera kvinnor beskriver också hur kollegor och chefer sett på när trakasserier pågått utan att ingripa.

I torsdags berättade operasångerskor, under parollen #visjungerut, om en utbredd tystnadskultur i operavärlden. Enligt sångerskorna hålls manliga sångare, dirigenter och regissörer om ryggen när de begår övergrepp.

Dagen efter offentliggjordes uppropet #imaktenskorridorer. 1 300 politiker berättade i  Svenska Dagbladet om olika former av sexuella övergrepp. På mindre än två dygn inkom 250 berättelser om övergrepp och trakasserier som skett runt Sveriges politikerelit. I dag berättar den före detta moderata riksdagsledamoten Jessica Schedvin att hon utsatts för sexuella trakasserier av en partikamrat. Mannen, som nu är en av partiets toppolitiker, har bland annat skickat nakenbilder på sig själv.

Sexuella trakasserier uppmärksammas också i Sveriges Radio Kalibers granskning av färdtjänsten i Östersund. Enligt Kaliber har en färdtjänstförare sexuellt ofredat resenärer. Det privata bolaget Taxi Östersund, som kör på uppdrag av kommunen, har mottagit rapporter om trakasserierna, trots det har chauffören fått fortsätta köra.

När Östersundschauffören slutligen dömdes för brott blev han av med sin taxilicens och sitt jobb.

Samtidigt visar en undersökning som Amnesty international genomfört, att många kvinnor som utsatts för kränkningar och trakasserier på nätet, fruktat för sin fysiska säkerhet. Nästan en fjärdedel av alla kvinnorna (23%) uppgav att det någon gång utsatts. I Sverige är siffran något högre (29%).

Av de drabbade uppgav också 41 procent att de vid minst ett tillfälle fruktat för sin fysiska säkerhet på grund av det de utsatts för i sociala medier. Motsvarande siffra för Sverige var 39 procent.

Totalt tillfrågades 4 000 kvinnor i åldrarna 18-55 år i Sverige, Danmark, Italien, Nya Zeeland, Polen, Spanien, Storbritannien och USA.