Nyhet I dag föll domen mot den så kallade Kulturprofilen. Han fälls för en av de våldtäkter han har åtalats för.

Stockholms tingsrätt dömde i dag den så kallade Kulturprofilen till två års fängelse för våldtäkt. Mannen var åtalad för tre olika våldtäkter mot samma kvinna, som ska ha skett vid två olika tillfällen under hösten 2011. Tingsrätten dömer honom för en av våldtäkterna, vid ett av tillfällena.

Det var i samband med Metoo-rörelsen förra hösten som en rad anklagelser om sexuella övergrepp riktades mot Kulturprofilen, som har nära band till Svenska Akademien, och har spelat en viktig roll i Stockholms kulturliv. 18 vittnesmål i en artikel i DN blev startskottet. En av polisanmälningarna mot mannen ledde till den dom som föll i dag.

Den våldtäkt som mannen fälls för ska ha skett var i oktober 2011. Åtalet gällde två våldtäkter, under samma natt, men tingsrätten finner inte stöd för att fälla i det andra fallet med den våldtäktslagstiftning som gällde när händelsen inträffade. Sedan dess har lagstiftningen skärpts, vilket hade kunnat möjliggöra en fällning om det skedde i dag.

När det gäller den våldtäkt som mannen fälls för anser tingsrätten att kvinnans berättelse om hur det har gått till varit »mycket detaljerad och noggrann«. Dessutom styrks det hon har berättat av sex vittnen, bland annat kvinnans psykolog, som har hört samma berättelse.

Kulturprofilen åtalades också för en våldtäkt mot samma målsägande som ska ha skett i december 2011, men där väljer tingsrätten att fria. Kvinnan har uppgivit att hon blev utsatt för våldtäkt medan hon sov. Rätten finner visserligen att kvinnans berättelse är trovärdig, men på grund av vissa punkter där hon lämnat lite olika uppgifter, samt hennes grad av berusning vid tillfället finner de inte tillräcklig bevisning för att hon faktiskt sov när våldtäkten inträffade.

Utöver fängelsedomen på två år döms mannen att betala skadestånd på 115 000 kronor till kvinnan.

Tingsrätten begär att mannen ska fortsätta att vara häktad tills domen verkställs.

Mannen och hans advokat, Björn Hurtig, sade redan innan domen fallit att de kommer att överklaga en fällande dom.

– Vi kommer inte att vika ner oss. Det här är halvtid nummer ett. Kommer du ihåg när Sverige spelade 4-4 mot Tyskland? Det går att hämta upp ett underläge, sa Björn Hurtig till DN förra veckan efter att det efter den avslutade rättegången stod klart att den anklagade mannen skulle hållas kvar i häkte i väntan på dom.