Foto: Carin Wesström, Danderyds Sjukhus
Foto: Carin Wesström, Danderyds Sjukhus

Brist på sjuksköterskor och stort patienttryck gjorde att Söderjukhuset förra veckan ställde in planerade behandlingar och omdirigerade akut sjuka patienter. Så kallat stabsläge är inte längre ovanligt på svenska sjukhus.

Förra veckan gick Södersjukhuset in i så kallat stabsläge. Det är ett beredskapsläge som innebär att planerade behandlingar kan skjutas upp och personal beordras övertid för att öka beredskapen för akut omhändertagande.

Stort patienttryck och brist på sjuksköterskor innebar ett extra svårt vårdplatsläge med många överbeläggningar på Södersjukhuset förra veckan, rapporterar Svenska Dagbladet.

Situationen är mycket allvarlig, anser Hanna Rönnell från Vårdförbundet på sjukhuset.

– Visst gör man avkall på patientsäkerheten under ett stabsläge när vi inte kan omhänderta alla patienter ordentligt, säger hon till tidningen.

Stabsläge var länge ovanligt i svensk akutvård. SvD:s granskning visar dock att minst åtta av Sveriges sjukhus har gått in i stabsläge bara under detta år.

– Det är fruktansvärt att inte kunna lägga in folk som behöver vård eller skicka hem patienter för tidigt. Eller att behöva ställa in alla planerade behandlingar förutom canceroperationer, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening.