Foto: Astrid Westvang/Flickr
Foto: Astrid Westvang/Flickr

Över 30 kommuner har vägrat att ta emot ensamkommande barn under 2015. “Tidens rasistiska anda gör att man börjar se ensamkommande barn som andra sorters barn”, säger socialarbetaren Elin Lindén.

Hultsfred och 28 andra kommuner har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) på grund av allvarliga brister i mottagandet, rapporterar DN.

Anmälningarna har inkommit efter den 1 september.

– Vi har en ohållbar situation och vi mäktar inte med det vi ska göra. Vi hinner inte göra de kontroller som vi borde, säger Hudiksvalls enhetschef Pia Andersson, till tidningen.

Migrationsverket uppger till DN att fram till och med onsdag förra veckan hade 31 kommuner vägrat att ta emot anvisade ensamkommande barn under 2015.

– Hur vi än gör bryter vi mot lagar. Då måste vi se till att personalens hälsa går före, och att vi kan ge de barn som redan kommit ett bra mottagande. Vi behöver ett andrum och landa i vardagen, sa Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C) till DN, när han förklarade varför kommunen sagt nej till att ta emot fler ensamkommande barn.

Elin Lindén har arbetat med barn och unga i socialtjänsten inom Stockholm stad i tre år och har bland annat drivit rörelsen Nu bryter vi tystnaden, som sedan 2011 jobbat för att förbättra socialarbetares villkor. Redan då var det kris inom socialtjänsten, säger hon.

– Jag har förståelse för att det finns skillnader i beredskap i mindre kommuner. Men tidens rasistiska anda gör att vi börja ställa just den här gruppen mot andra, att man börjar se ensamkommande barn som några andra sorters barn än barn som är födda i Sverige. Det tycker jag är osmakligt.

Hon säger att det inte råder brist på socionomer, men att villkoren i kommunerna är så pass dåliga att de har svårt att rekrytera folk.

– Socialtjänsten har nedprioriterats under en längre tid. Dessutom växer företagen i den här branschen enormt och plockar socionomer från myndigheterna, eftersom företagen har bättre villkor.

Elin Lindén är övertygad om att det finns sätt att hantera mottagandet på ett bra sätt.

– Det skapar nya utmaningar, men om de här kommunerna skulle vilja prioritera detta så finns det personer som kan jobba med det. I Stockholm försöker man rekrytera fler socialsekreterare och har inrättat särskilda grupper som jobbar med ensamkommande barn, vilket också är bra, säger hon och fortsätter:

– Kommunerna skulle också kunna starta egna boenden, som Stockholm stad gjort.