RFSL:s kartläggning visar att endast 15,9 procent av landets kommuner får godkänt i sitt hbtq-arbete.

RFSL skickade i våras ut en enkät till samtliga 290 kommuner med frågor om hur hbtq-perspektiv inkluderas i den kommunala verksamheten. Resultatet som presenterades i början av september i RFSL:s kommunundersökning 2014 är nedslående. Av de 241 kommuner som svarat på enkäten får bara 46 kommuner godkänt i arbetet med skola, utbildningsinsatser, hbtq-samhällets infrastruktur, utsatthet för hatbrott och attityden till hbtq-personer.

Bäst är Göteborgs kommun, följt av Växjö, Malmö, Norrköpings och Falu kommun. Enligt rapporten är en förklaring till Göteborgs och Växjös lyckade arbete att dessa kommuner satsat särskilt på hbtq-frågor, bland annat genom att ha arbetat med informationsinsatser i skolor. Det har även funnits särskilda kriterier för att organisationer ska kunna få kommunala bidrag. Kommunalanställd personal och förtroendevalda politiker har också utbildats i hbtq-frågor.

Åsele kommun och Bjurholm kommun i Västerbottens län kommer sist i rankingen. Vilken färg som styr kommunen påverkar inte arbetet med hbtq-frågor, visar Fria Tidningen, som granskat de deltagande kommunerna.

– Det är tydligt att mycket har hänt i Sverige, också lokalt, under de senaste åtta åren även om skillnaderna i vilket arbete som läggs ner i hbtq-frågor är stora och åtgärderna fortfarande långt ifrån är tillräckliga. Vi vet att den förra kommunundersökningen användes av många kommuner som ett hjälpmedel för att bli bättre. Nu ser vi resultatet av några av de åtgärderna. Det är vår förhoppning att så också ska ske den här gången, säger RFSL:s förbundsordförandeUlrika Westerlund i ett pressmeddelande.