Skolpengen Skolor med tuffa förutsättningar får ofta lika stor skolpeng per elev som skolor i välbeställda områden – trots att kommunerna enligt lagen ska kompensera skolor med sämre förutsättningar.

Enligt lagen är alla kommuner skyldiga att fördela resurser till skolan efter elevernas förutsättningar och behov. Tanken är att lagen på så vis ska förstärka likvärdigheten i skolan.

En färsk rapport från Lärarnas riksförbund visar dock att det är svårt att se något samband mellan resursfördelningen och elevernas behov.

Fackets undersökning visar att skolor med lika tuffa förutsättningar, där föräldrarna till eleverna har en låg utbildningsnivå, får helt olika ersättningar per elev från ansvarig kommun. Bland de 79 slumpvist utvalda skolorna som finns med i undersökningen varierar ersättningen från 45 000-81 000 kronor per elev.

Undersökningen visar också att skolor med vitt skilda förutsättningar får ungefär samma ersättning. Exempelvis får en av skolorna som tillhör de tre procent skolor med lägst genomsnittlig föräldrautbildningsnivå i landet lika stor ersättningen per elev som en skola som tillhör de tre procent som har den allra högsta genomsnittliga föräldrautbildningsnivån.

– När man pratar om att man ska ha en likvärdig skola i Sverige så visar detta att det har vi inte, säger förbundsordföranden Åsa Fahlén till TT.

Lärarnas riksförbund föreslår därför att staten ska ta över ansvaret för resursfördelningen till landets skolor.