Anna Skarsjö tv, Tobias Baudin th. Bilder: press

S-kongressen Yrkeslegitimation för undersköterskor och lag på att arbetsgivare ska bekosta arbetskläder. Kommunal tog stora segrar på S-kongressen. Nu hoppas undersköterskorna i fackförbundet att yrket ska få ett uppsving.

Anna Skarsjö är S-politiker och facklig ordförande för Kommunal i västra Göteborg. På årets S-kongress är hon Göteborgs delegationsledare. Efter kongressens beslut hoppas hon också kunna titulera sig legitimerad undersköterska.

– För undersköterskor kommer det innebära att man äntligen höjer synen på deras yrkesinsats, säger Anna Skarsjö.

Frågan om yrkeslegitimation för undersköterskor har inför S-kongressen varit en av Kommunals absolut viktigaste frågor. Undersköterska är i dag ett bristyrke. Med en nationellt reglerad utbildning hoppas fackförbundet att yrket får en ökad status och att fler söker sig till en utbildning. Kommunals ordförande Tobias Baudin är nöjd med kongressens beslut.

– Det är jättebra att man skriver in det här i sina riktlinjer. Undersköterskors yrkeskompetens är erkänd. En legitimation skulle vara väldigt viktigt för vi har idag en flora av olika gymnasieprogram och vuxenutbildningar. Ungefär 25 procent av utbildningarna har den status som gör att du kan arbeta i hela landet. En legitimation skulle också kvalitetssäkra yrket.

– Det är glädjande för oss och det vittnar också alla undersköterskor som varit i talarstolen om. Nu är det viktigt att regeringen tillsätter den här utredningen för att klargöra hur legitimationen ska utformas, säger Tobias Baudin.

Anna Skarsjö instämmer:

– Man brukar säga att undersköterskor gör underverk och det gör vi verkligen, vi utför ett väldigt avancerat arbete och vi tycker det är glädjande att socialdemokraterna nu ser det. Det betyder mycket att man anammar Kommunals linje i sina politiska riktlinjer och faktiskt går på val med där här.

– Det här innebär också att man måste se över alla utbildningar, är alla som kallar sig undersköterskor det, eller måste vi validera upp någonting? Inför man en legitimation så innebär det också att man kan förlora den, säger hon.

Undersköterskor och personal inom till exempel hemtjänsten och förskolan får ofta bekosta arbetskläder själva. Kommunal har under lång tid drivit frågan om att arbetsgivaren ska stå för kostnaden. Partistyrelsen har tidigare hänvisat frågan till arbetsmarknadens parter. Sent på måndagskvällen meddelade dock arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att partistyrelsen svängt i frågan.

– Vi tar tydligt ställning för arbetskläder för alla de som behöver det, inte minst de kvinnor som i dag inte får det, sa hon inför kongressen.

Att Socialdemokraterna överger sin tidigare linje, att lämna frågan till parterna, glädjer Anna Skarsjö.

– De manligt dominerade  yrkena har hela tiden haft betalda yrkeskläder. Detta är en fråga som inte ska avtalas på något sätt, där vi riskerar ge bort något löneutrymme.

Varför tror du att partiet svängde i frågorna?

– Kommunal har drivit på det här stenhårt. Vi har varit jättetydliga med att vi behöver det här för våra medlemmar.