T.h. Tobias Baudin, Kommunal.

Förskolan Kommunals ordförande öppnar för att riksdagen kan behöva lagstifta om lägsta bemanning på förskolor. I dag presenteras även ett upprop från 19 000 förskoleanställda.

Det är efter att fackförbundet Kommunal gjorde en medlemsundersökning om förhållandena på landets förskolor som 65 procent uppgav att bemanningen är bristfällig en gång varje vecka eller mer.

Det finns i dag riktlinjer från Skolverket för hur många barn per anställda som ska finnas i förskolan, men många kommuner och förskolor följer inte de riktlinjerna, menar Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

Han säger till Sveriges Radio Ekot att det måste ske en förbättring av arbetsmiljön på förskolorna och att förbundet inte är främmande för att det behövs regleras i lag – för att komma åt bekymren.

– Man måste bemanna efter hur många barn som finns inne på förskolan och hur pass arbetstyngt jobbet är. Och vi stänger inte dörren för att långsiktigt verka för att man ska införa lagkrav i sådana fall, om det inte sker en förbättring, Tobias Baudin till Ekot.

30 procent av medlemmarna inom förskolan uppgav att underbemanningen resulterade i att det uppstod risk för barnen någon gång per vecka.

I dag publiceras även ett förskoleupprop som kommer lämnas över till utbildningsdepartementet och alla kommuner.

Syftet med uppropet är att skapa förändring för både barnen och personalen. Gruppen som har samlat 19 000 medlemmar beskriver förskolan som ett »sjunkande skepp«. På två månader har 1500 berättelser samlats in.

Tillsammans målar de upp bilden av att tids- och personalbrist leder till nedkissade blöjor som inte byts, tröst och kramar som uteblir och lokaler som inte hinns hållas efter.

– Det var en berättelse om en kvinna som öppnade sin förskola 06.30, det ringer en kollega och säger att hon vabbar, nästa kollega ringer och säger att hon är sjuk. Så att hon var själv med 19 barn i två timmar. Hon fick inte tag på någon vikarie, hon fick inte tag på någon förskolechef. När hon väl fick tag på chefen så sa hon att det där, det löser ju ni, säger förskolepedagog Rose-Marie Andersson till Ekot.

Personalbehovet inom förskolan kommer att öka inom förskolan eftersom barnkullarna växer. De närmaste fem–sex åren behövs ytterligare 11 000 tjänster tillsättas, enligt Skolverkets senaste rapport.

Enligt Tobias Baudin råder det också stor brist på utbildade barnskötare.

– Bara i år så behöver det anställas 2 300 barnskötare. Så fler måste välja att söka sig till barnskötaryrket och förskolläraryrket. Då handlar det om att förbättra arbetsvillkoren, säger han till Ekot.

Läs mer: Så mörkar kommunerna välfärdens kostnader