Gustav Fridolin och Åsa Romson Bild: Fredrik Hjerling
Gustav Fridolin och Åsa Romson Bild: Fredrik Hjerling

MP öppnar för försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. ”Klimatpopulism” och ”oansvarigt” säger miljörörelsen.

Under valrörelsen gjorde språkröret Gustav Fridolin stor sak av att Vattenfalls kolgruvor i Tyskland inte bara kan säljas vidare, de måste stoppas. I dag är tonläget ett annat när både miljöminister Åsa Romson och finansmarknadsminister Per Bolund öppnar för en försäljning.

Dagens Arena ringde miljöorganisationerna Greenpeace, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen för att höra deras reaktion på omsvängningen.

– Alla lösningar som leder till att kolbrytningen fortsätter vore ett stort svek mot klimatet. Om Vattenfall säljer gruvverksamheten så att en annan aktör kan driva den vidare, för att själva ägna sig åt vindkraft, så är det klimatpopulism, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Mot de enorma koldioxidutsläppen som Vattenfalls brunkolsbrytning orsakar står det faktum att en försäljning – vilket är vad Vattenfall vill ha – skulle kunna ge ungefär 30 miljarder kronor.

– Frågan är på vilket sätt man tar ansvar, både för skattebetalarnas pengar och för att bolaget kan vara en drivande kraft i omställningen till en klimatbra ekonomi och politik, säger Åsa Romson till Ekot.

Enligt Stefan Henningsson på Världsnaturfonden är fossil energiproduktion för att framställa el så omodernt att det borde vara förbjudet, precis som gamla glödlampor.

– MP:s omsvängning är inte alls ansvarsfull. 2015 är ett år för klimatledarskap, säger Stefan Henningsson.

Enligt de tre miljöorganisationerna är det bästa sättet för att hålla kolet i jorden att Vattenfall behåller verksamheten och tar ansvar för att avveckla den.

– Sätter vi energieffektivisering i fokus i alla samhällssektorer så slutar vi använda en massa el i onödan. Då kan kolet bli det som avvecklas snabbast, säger Stefan Henningsson.

Svante Axelsson, generaldirektör på Naturskyddsföreningen, anser att det är upp till varje regering att visa vad som är bäst för klimatet.

– Olika kompromisser kan vara intressanta och det finns inget rätt eller fel, men det blir en billig klimatpolitik om man inte får så mycket vid en försäljning. Vilket jag inte tror att man får, säger Svante Axelsson.