Bild: LO

De borgerliga partierna och SD motsätter sig fortsatt regeringens förslag om att slopa stupstocken i sjukförsäkringen. “Strandhäll bör driva igenom förslaget oavsett riksdagsmajoritet”, anser LO:s Kjell Rautio.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen visade att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen inte haft den effekt som var avsedd. Av 90 000 utförsäkrade har endast två procent kommit tillbaka i arbete.

Trots detta skrev de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna i ett tillkännagivande vid jul att den bortre tidsgränsen ska vara kvar. Det perspektivet stärktes ytterligare i söndagens Agenda.

– Det är uppseendeväckande att de borgerliga partierna motsätter sig regeringens linje. Man utgår ju från att de ledamöter som suttit i socialförsäkringsutredningen har haft förankring i sina partier. I utredningen var det tydligt att den bortre tidsgränsen inte haft önskad effekt, även om partierna hade olika syn på hur snabbt den skulle tas bort, säger LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio.

Han anser att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ska driva igenom förslaget om att slopa stupstocken oavsett om hon har majoritet i riksdagen eller inte, vilket möjliggörs genom decemberöverenskommelsen.

– Att ta bort tidsgränsen kommer uppenbart att vara budgetpåverkande. Sjuktalen kommer att öka och fler kommer att bli kvar i sjukförsäkringen än i dag när de automatiskt flyttas över till Arbetsförmedlingen eller kommunernas försörjningsstöd, säger Kjell Rautio.

Visst leder det borgerliga receptet med skärpta kontroller, ett hårdare regelverk och snäva tidsgränser till lägre sjuktal, men vill man löpa linan fullt ut kan man ju i princip skärpa reglerna till den grad att ingen längre kan bli sjukskriven, resonerar han.

– Men då har ju man bara flyttat runt problemet. Från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen, kommunernas socialkontor eller de enskilda hushåll där någon familjemedlem haft oturen att drabbas av ohälsa. Jag tror att Strandhäll har den analysen men det gäller att hon får med sig regeringen för att göra det till politik. Senast i höstbudgeten måste hon presentera förslag för att ta bort tidsgränsen, säger han.

Den slopade stupstocken borde enligt Kjell Rautio kompletteras med tydligare arbetsgivaransvar för det förebyggande arbetet. Han menar också att det är nödvändigt med individanpassade rehabiliteringsinsatser och mer resurser till de kvinnodominerade sektorer där ohälsa i dag skapas.