Centerpartiets Annie Lööf talar i Almedalen.

almedalen 18 Annie Lööf utvecklar sin storytelling-förmåga kring medmänsklighet i ett tal som kom att präglas av nazisters protester i början, men så småningom kom att innehålla de flesta av Centerpartiets frågor.

»De sitter fast«

Det var ett uttryck som återkom under Annie Lööfs tal, där hon flera gånger ville peka ut ett politiskt styre som fått människor och system att stagnera. Det, tillsammans med det budskap hon upprepade flera gånger under kvällen: »Mina vänner, det är allvar nu«.

Men allt började med en slags kraftmätning mellan partiledaren på scenen, och en grupp skrikande nazister i folkvhavet som höll upp en banderoll med ordet »folkförrädare«, bara några minuter in i talets inledning som handlade om attacken mot en judisk ungdomsfest. De rasistiska skriken triggade i sin tur både Annie Lööf själv, vars röst vibrerade av ilska, och den stora publiken som skanderade »Annie! Annie! Annie!« och jublade minst ett par gånger innan protesterna tycktes avta.

»Det här är nazister som skriker nu, låt oss lyssna lite på dem« sa Annie Lööf och gjorde en paus som följdes av tystnad.

Annie Lööf fortsatte sitt brandtal mot rasism med exempel som den kvävda demokratin i Ungern, hatet mot herrfotbollslandslagets Jimmy Durmaz och flyende barn som skiljs från sina föräldrar när de försöker ta sig över gränsen från Mexico till USA.

» I höst kan vi tillsammans stå upp mot de främlingsfientliga krafterna«, sa Annie Lööf.

Annie Lööf och Maud Olofsson innan talet. Bild: Jenny Lindahl.

Efter den känslosamma första delen av talet följde en lika känslosam del, men då på tema sjukvård. Annie Lööf lyckas behålla intresset under en lång inledning om en dotters förtvivlan för att en mamma inte ska få vård i tid. Hon talar om en krisande sjukvård med resursbrist och vårdköer, och riktar skulden åt Stefan Löfven som »efter fyra år av kraftigt höjda skatter« inte kortat köerna. Beviset, enligt henne, på att det är nonsens att sänkta skatter ger sämre välfärd.

Jämställdheten får Annie Lööf in när hon talar om kvinnors psykiska ohälsa och att inte tillräcklig vård finns att få.

När det gäller jobben målas det nuvarande styret upp som ett byråkratitungt betongblock som får människor som vill jobba att sitta fast:

»Medan socialdemokratiska system långsamt trycker in alla i samma stelbenta mall«.

Annie Lööf hinner också med att hylla småföretagarna som hindrar Sverige från att »gå bakåt«, och därefter slänger hon in ett block om miljöpolitik som ett tag låter som Miljöpartiets Isabella Lövin: torka, hetaste maj månad som uppmätts, skogsbränder. Men det kokar ned till vikten av att rädda Östersjön – en fråga som Centerpartiet gjorde ett utspel om i början av veckan.

Budskapet om regeringsfrågan är som följer: C vill bilda regering med alliansen, och om det behövs »ökat stöd« sker det över blockgränsen. Men att förhandla med partier som inte står för allas lika värde, det vill säga SD, är otänkbart, slår Annie Lööf fast och får en rungande applåd.

TALET I KORTHET: 

VÄDRET: Soligt och varmt, bästa förutsättningarna hittills under årets Almedalsvecka.

PUBLIKKONTAKT: C-ledaren har en stor närvaro, och inte minst tack vare den känslostarka inledningen med nazisterna har Lööf helt publiken på sin sida.

TEMA: Kamp mot hat och människors lika värde.

BLOCKGEMENSKAP: Tydligast av de borgerliga partiledarna hittills i att C vill bilda en alliansregering. Lööf tog till och med upp den förra alliansregeringen som hon lyfte som en framgång.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Annie Lööf belyser inte de som jobbar utan de som inte har ett jobb; det är de, ofta utlandsfödda, som hon talar om genom att förespråka en »biljett in i samhället« genom bland annat lägre ingångslöner.

UTSPEL: Förslaget om ett intensivt integrationsår som ger samhällskunskap, svenskaundervisning, yrkesutbildning och praktik för nyanlända presenterades under dagen och togs också upp under talet.

HUMORFAKTOR: Nej.

PERSONLIGT: I delen om kvinnor med psykisk ohälsa på grund av stress tar hon sig själv som exempel: »Jag har också varit där. Nära att falla. Tittat ner i avgrunden«.