Bild: Thomas Hammarberg och Cecilia Renfors, från Kommissionen mot antiziganism och Justitieombudsmannens hemsidor.

JO:s utredning slår fast att romregistret med tiden blev ett etniskt register. Klargörandet kan leda till högre skadestånd för de drabbade, enligt Kommissionen mot antiziganism.

– Det är ett betydligt bättre utlåtande än det vi sett från överåklagaren. JO:s utredning slår fast det vi sagt hela tiden, att registreringen i Malmö slutligen blev en registrering av romer, det klarlägger JO med stor kraft och utpekar vissa befattningshavare som ansvariga, säger Thomas Hammarberg, ordförande för Kommissionen mot antiziganism.

Justitieombudsmannen har kommit fram till att romregistret med tiden utvecklades till ett etniskt register och lägger ansvaret på beslutsfattarna inom Skånepolisen och de som arbetat med registren.

– Vad jag inte kan säga är att syftet med registret var att bygga ett register med romsk tillhörighet. Det har inte de andra granskande myndigheterna haft fog för heller, säger Cecilia Renfors som arbetat med utredningen.

Både Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) och JO säger att registreringen påbörjades för att registrera brottslingar. Men även personer som inte varit misstänkta för brott fördes in i registren på grund av sitt släktskap, det menar Cecilia Renfors utvecklade det till ett etniskt register.

– Man gallrade inte bland uppgifterna, man gjorde inte vad man skulle. Då blev det ett permanent omfattande register av människor med romsk etnisk tillhörighet. Det tycker jag är väldigt allvarligt, säger Cecilia Renfors.

JO:s utpekande av ansvar menar hon inte har med den rättsliga processen att göra, utan ska ses som en uppmaning till Skånepolisen att se över sina rutiner.

– Det straffrättsliga förfarandet har en åklagare tittat på och beslutat att inte gå vidare med en förundersökning, den saken anser jag vara utagerad, säger Cecilia Renfors.

Thomas Hammarberg från Kommissionen mot antiziganism ser däremot JO:s granskning som ett starkt underlag för kommande rättegångar som han tror kan leda till ökat skadestånd för de utsatta. Organisationen Civil Right Defenders har lyft vissa av de fall där romer blivit felaktigt införa i registren till tingsrätten.

– Civil Rights Defenders har drivit vissa fall i tingsrätten. Jag tror att med JO:s utlåtande, som är väldigt genomarbetat, kommer det leda till en dom som ger romer rätt till ökad kompensation, säger han.

Thomas Hammarberg ser skeptiskt på den juridiska process som varit och att överåklagaren lade ner sin förundersökning efter bedömningen att det inte fanns misstanke för brott bland beslutsfattarna.

– Överåklagaren kom fram till att det var systemfel och att ingen enskild person begått brott, nu menar jag att JO:s genomgång ställer frågetecken kring överåklagaren Mats Åhlunds slutsats och arbete.

En eventuell ny dom om högre ersättning till de drabbade romerna ser han som moraliskt viktigt för att visa att det svenska samhället inte accepterar etnisk registrering av en redan utsatt grupp.