Bild: Marcus Johnson.
Bild: Marcus Johnson.

Lägger inte regeringen fram ett skarpt förslag om att begränsa vinsterna före valet 2018, då faller grunden för budgetsamarbetet. Det säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

I samband med överenskommelsen med regeringen efter valet 2014 sa du att Vänsterpartiet inte är intresserade att förhandla om budgeten om regeringen inte lägger fram tillräckligt skarpa förslag. Vad är tillräckligt skarpa förslag?

– Vi räknar med att är att man uppfyller överenskommelsen. Den är väldigt noggrann och detaljerad. Det handlar inte bara om krav på att överskott ska tillbaka till världen, utan också om öppenhet, kollektivavtal vid upphandling, privatisering av akutsjukhus och annat. Och kommer man överens om något, så genomför man det tillsammans. Det är det vi arbetar efter.

Utredningens experter har föreslagit att välfärdsbolag ska kunna ta ut upp till åtta procent av det satsade kapitalet i vinst. Vad tycker du om den nivån?

– Jag tycker inte att den stämmer överens med direktiven i utredningen. De säger tydligt att det handlar om att få tillbaka insatt kapital med en låg ränta. I dag är inte åtta procent en låg ränta. Men man ska komma ihåg att utredningens förslag inte är det förslag som kommer att gå till riksdagen. Vi har hela tiden räknat med att förbättra och lägga till.

Vad är en acceptabel nivå?

– Vi har inte låst oss vid en procentsiffra. Vi vill uppnå effekten att man inte kan plocka ut skattepengar i vinst.

Är det ett krav att regeringen lägger fram en proposition före valet?

– Ja, det räknar vi med. Det har varit utgångpunkten för hela det här arbetet.

Vad händer om regeringen inte uppfyller kravet?

– Då har grunden för budgetsamarbete dragits undan. Men vi ser inga tecken på att det skulle bli så.

Moderaterna vill ha en blocköverskridande överenskommelse men säger nej till vinstbegränsningar. Det ser med andra ord svårt ut att få igenom ett förslag i riksdagen.

– Vi vet att vi kommer möta hårt motstånd, vi har aldrig inbillat oss något annat. Samtidigt har vi väljarna med oss och det ska man inte underskatta styrkan i. Och vi vet ju inte heller vad som händer. Låt säga att en stor skolkoncern går i konkurs om tre veckor, då kan debatten ta en helt ny vändning.

Hur långt är ni beredda att kompromissa?

– Vi vill ha ett förslag som har verklig effekt för välfärden, och då måste det hållas inom överenskommelsens ramar.

Den 8 november tar regeringen emot Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden. Därefter kommer de borgerliga partierna att informeras om förslagen och bjudas in till samtal av S och MP samt Vänsterpartiet, som ingår i regeringens budgetunderlag, uppger civilminister Ardalan Shekarabi till Aftonbladet.