Den offentliga sektorn ska i upphandling ställa krav på att långtidsarbetslösa ska få jobb. Det är en del av regeringens plan för hur Sverige ska nå EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

– Den offentliga sektorn upphandlar för 600 miljarder varje år. Nya EU-direktiv gör det tydligare att man i upphandling kan ställa sociala krav, som att långtidsarbetslösa får jobb, sa statsminister Stefan Löfven under S-kongressens inledande presskonferens.

Jobbupphandling är ett av regeringens nya vapen för att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Denna nya typ av upphandling beräknas lyfta 10 000 personer ur långtidsarbetslöshet. En ny upphandlingsmyndighet ska upprättas för att hjälpa den offentliga sektorn med att ställa krav på anställningar av exempelvis långtidsarbetslösa.

– Skulle Sverige aktivera bara hälften av vårt upphandlingskapital så skulle uppemot 10 000 långtidsarbetslösa kunna komma i arbete, sa Stefan Löfven.

Regeringen ska också bygga ut 5-miljarderssatsningen kunskapslyftet som under 2015 innebär 20 000 fler platser på universitet, högskolor, komvux och yrkeshögskolor.

– Sveriges nya jobbagenda har bara påbörjats, vi utvecklar den kontinuerligt och adderar reformer och satsningar. Vi har fått in hundratals motioner om jobben som kommer att tillföra förslag till jobbreformer, sa Stefan Löfven.

Löfven framhöll ytterligare delar som ska ge fler jobb. Bland annat en nyindustrialisering med ökad fokus på export, satsningar på anläggningar där företag testa och visa nya produkter samt ett samverkansprogram för life-science.