Bild: No Crop Photo/Flickr. LO.
Bild: No Crop Photo/Flickr. LO.

Var femte kvinna utsatt för sexuella trakasserier på jobbet. “Väldigt få arbetsgivare tar upp den här frågan”, säger LO-utredaren Joa Bergold.

Nästan var femte ung kvinna har blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet. Det visar nya siffror som LO låtit SCB ta fram.

Allra mest utsatta är unga kvinnor inom arbetaryrken, hela 14 procent har råkat ut för sexuella trakasserier. Även formen av anställning spelar stor roll.

– Visstidsanställda är överrepresenterade bland de som upplevt trakasserier, säger LO-utredaren Joa Bergold till Dagens Arena.

I nästa vecka kommer LO att presentera årets jämställdhetsbarometer. Då tas sexuella trakasserier som ett stort problem som behöver utredas mer.

–Det finns väldigt lite forskning om sexuella trakasserier, både på svensk nivå och EU nivå. Det är ett strukturellt problem att data inte finns, säger Joa Bergold.

– Vi ser det här som en pilotstudie som säger att vi måste börja veta mer om ämnet, det handlar om att få upp frågan på bordet och att få arbetsgivare att tar sitt ansvar. Allmän uppryckning kan man väl säga, skärp er, säger hon.

Problemet med sexuella trakasserier utförda av chefer och arbetskollegor är generellt litet, tre procent bland tjänstemannayrken och två procent i arbetaryrken uppger sig blivit utsatta enligt studien. Förövarna är ofta tredje person, alltså kunder, gäster, brukare eller patienter.

– Då är det tio procent av alla kvinnor i arbetaryrken som blivit utsatta för sexuella trakasserier, dubbelt så många som kvinnor i tjänstemannayrken, där finns de stora problemen, säger Joa Bergold.

Ett stort problem är att arbetsgivarna inte tar upp risken med sexuella trakasserier vid nyanställningar menar Joa Bergold. I jämställdhetsbarometern ingår även intervjuer och berättelser från utsatta som beskriver en brist på ansvar från arbetsgivarnas sida. I branscher där ”kunden alltid har rätt”-mentaliteten är dominerande och där alkohol eller demens förekommer, skapas en risksituation, enligt Joa Bergold.

– I de berättelser vi fått höra visar det sig att det är väldigt få arbetsgivare som tar upp den här frågan om hur man ska hantera sexuella trakasserier. Det blir arbetskamraterna sinsemellan som får hantera problemen, säger hon.