Bild: Försäkringskassan.
Bild: Försäkringskassan.

väntetider Personer kan få vänta ett halvår på att få Försäkringskassans beslut omprövat. »Oacceptabelt«, anser JO som nu riktar skarp kritik mot myndigheten.

Justitieombudsmannen, JO, riktar nu hård kritik mot Försäkringskassan handläggningstider vid omprövning. Sedan sommaren 2016 har JO fått in drygt 100 anmälningar om långa handläggningstider. Väntetiden ska normalt vara sex veckor men väntetiden kan nu vara upp till ett halvår, något som Dagens Arena tidigare rapporterat om.

»Så långa handläggningstider som 20–25 veckor utgör i detta sammanhang ett allvarligt rättssäkerhetsproblem och kan givetvis inte accepteras«, skriver myndigheten i sitt beslut.

Bakgrunden till de långa väntetiderna är ett ökat inflöde av omprövningsärenden.

Mellan 2009-2014 minskade antalet omprövningar kraftigt, från 61 373 till 33 647. Försäkringskassan valde därför att dra ner på bemanningen på omprövningsenheten. Våren 2015 vände dock utvecklingen och antalet omprövningar började öka. Antalet ärenden har fortsatt öka sedan dess och Försäkringskassan spår också att ökningen kommer att fortsätta framöver.

För att hantera situationen har myndigheten vidtagit en rad åtgärder. Bland annat har man omfördelat ärendena mellan handläggningsorterna och genomfört övertidsinsatser. Sommaren 2016 beslutade man också att lägga extra resurser på att öka bemanningen.

Men JO har inte sett någon effekt av åtgärderna – anmälningar om långa handläggningstider fortsätter att strömma in. Och i flera av anmälningarna som kommit in under senare delen av 2016 och i början av 2017 finns uppgifter om att väntetiderna ökat ytterligare – upp till ett halvår.

– Väntetiden kan få vara längre än sex veckor om Försäkringskassan har särskilda skäl. Men vi bedömer att en ökad tillströmning av ärenden inte är ett sådant särskilt skäl, säger Dan Johansson, byråchef på JO.

I sitt beslut skriver JO att det är »av mycket stor betydelse« att Försäkringskassan handläggning sker effektivt och rättssäkert.

– Många personer är beroende av socialförsäkringsersättning för att kunna försörja sig. Men i väntan på omprövning efter att fått avslag får man ingen ersättning alls.

JO skriver vidare att de långa väntetiderna även fördröjer den försäkrades möjligheter att få sin sak prövad i domstol inom skälig tid något man har rätt till enligt Europakonventionen.