Det som utmärker årets MP-kongress är inte bara att det är partiets första i regeringsställning, utan också att både gräsrötter och förnyare står enade bakom hårda skrivningar för partiets linje.

I dag inleder Miljöpartiet sin första kongress som regeringsparti. Den tyska kolkraften, biståndet och försvarsanslagen spås bli några av helgens stridsfrågor. Grön ungdom väntas också driva igenom sitt förslag om delad föräldraförsäkring.

Men årets kongress utmärker sig inte bara för att partiet nu sitter i regering, utan också för att konflikten inte företrädesvis står mellan gräsrötterna och förnyarna, menar Maggie Strömberg, reporter på Fokus som länge följt Miljöpartiets utveckling.

– Många medlemmar, inte bara de ”radikala fundisarna”, tycker att det är viktigt att partiet visar en tydlig linje. Även de som har förståelse för att man kommer att bli tvungen att kompromissa tycker att det är viktigt att partiet vågar gå på de hårdare linjerna, säger hon.

Till stor del ligger konflikten alltså i hur man ska formulera sig i skrivningarna, där partistyrelsen företrädesvis fokuserar på vad den kan få igenom i regeringen.

– Kongressen har för vana att ställa till det lite för sin partiledning, så frågan är hur man hanterar det i regeringsposition, säger Maggie Strömberg.

Utöver de stora uppoffringarna Miljöpartiet har tvingats göra i regeringsställning, har språkröret Åsa Romsons snedsteg skapat stora rubriker. Hennes Auschwitz-uttalande, bristande retoriska förmåga och kritiken från konstitutionsutskottet har fyllt spaltmeter under våren. Och av partiledarna är det bara SD:s Jimmie Åkesson som svenska folket har lägre förtroende för.

Maggie Strömberg tycker att det är svårt att säga något om förtroendet för Romson bland partimedlemmarna, men konstaterar att hon hör fler skarpa kritiska röster nu än tidigare.

– Folk pratar om vem man vill ha efter Romson och då nämns främst Isabella Lövin. Romson har mycket att bevisa men inledde kongressen med ett starkt tal. Samtidigt som kritiken varit skarp är det många som tror att hon kommer att utvecklas och det finns de som fortfarande hoppas att hon kan bli en ny Maria Wetterstrand, säger hon.

Och vägen till att avsätta ett språkrör i Miljöpartiet är mycket längre än att avsätta en partiledare i exempelvis Socialdemokraterna.

– Det finns inte riktigt någon infrastruktur för att avsätta ett språkrör. Man kan inte dra ihop ett gäng distrikt eller några falanger och föreslå en ny kandidat, säger Maggie Strömberg.

I höst kommer Maggie Strömberg ut med sin bok om Miljöpartiet: Vi blev som dom andra.

– På många sätt har de blivit det. Partiet startade som en proteströrelse mot partipiskor i riksdagen och ville driva politik på annat sätt. Men det har fått anpassa sig i många fall. Och nu på kongressen kommer man eventuellt att driva igenom förslag som att bara ha kongress vartannat år och göra det lättare att stänga av partimedlemmar. Så visst har partiet förändrats, men de har en bit kvar till att bli som de andra, säger hon.