Martin Tunström, Barometern och Anna Kinberg Batra. Bild: Barometern och Janny Lindahl.

MODERATKRIS Dagens Arena har pratat med tre moderata ledarredaktörer om hur de ser på krisen för Anna Kinberg Batra och partiet. Alla är överens om att Anna Kinberg Batra får bära skulden för problem som är betydligt större än partiledaren som person.

Situationen som Anna Kinberg Batra har hamnat i är inte i huvudsak hennes fel, eller skapad av henne, tycker Lars Näslund, politisk redaktör på moderata Borås tidning.

– Jag tycker att Anna Kinberg Batra är en fantastisk person, det är tragiskt att det inte går fram, säger han.

Det har dock begåtts misstag, både av partiet och partiledaren som bidragit till att dagens situation har uppstått. När det gäller processen kring när AKB valdes till partiledare upplevde han att den var riggad och inte helt fri. Men Anna Kinberg Batra har också gjort misstag, inte minst i samband med beskedet om ett möjligt samarbete med SD.

– Att inte ha tränat igenom svaren på de 111 frågorna man då visste skulle komma – det måste hon bära ansvaret för, även om partiledningen kommit fram till beslutet. Och att samtidigt prata om alliansen när man vet att man inte har C och L med sig på det där rycker undan en väsentlig del av trovärdigheten i alliansresonemanget, säger Lars Näslund.

Han tycker också att hoten om misstroendeförklaringar har varit fel fokus i läget partiet befinner sig i.

Om Anna Kinberg Batra tvingas bort, vilket Lars Näslund i nuläget bedömer är oundvikligt även om tidningen inte begärt hennes avgång, finns främst en alternativ kandidat till partiledarposten, som han ser det: Ulf Kristersson.

– Det finns säkert fler, men jag tror att han har en bra bredd och ett annat sätt att kommunicera som kanske har lättare att nå väljarna. Sedan ska ingen i M – av alla som nu har panik över sina poster – inbilla sig att någon efterträdare ska kunna vända opinionen snabbt, säger Lars Näslund.

 Martin Tunström, politisk chefredaktör på moderata tidningen Barometern, vill inte gärna uttala sig för tvärsäkert om hur krisen inom Moderaterna och avgångskraven mot Anna Kinberg Batra kommer att sluta. Experterna har hittills haft fel i sina bedömningar av alla politiska kriser den här mandatperioden, säger han.

Bakgrunden till Moderaternas och Anna Kinberg Batras kris har mycket att göra med det parlamentariska läget där alliansen är »bakbunden« och inte kan fälla regeringen trots majoritet med Sverigedemokraterna i riksdagen. Men Moderaterna har också lagt för mycket fokus på migrationsfrågorna sedan 2015 när opinionen svängde mot en hårdare flyktingpolitik.

– M gick sedan väldigt hårt ut i den frågan, och ekonomi och framtidsentusiasm fick inte samma tyngdpunkt. Jag tycker att AKB har fortsatt att driva en nymoderat linje som varit framgångsrik, med fokus på kvalitet i välfärden och skattesänkningar för låginkomsttagare, men det har inte kommunicerats, säger Martin Tunström.

Jag tror att vem som helst hade haft problem i hennes situation.

I en tid när politik kommit att handla allt mer om kommunikation då fler väljare är rörliga blir partiledarens roll allt viktigare, säger han. Ändå tycker han att delar av kritiken mot Anna Kinberg Batra är orättvis.

– Jag är den sista som skulle komma med någon genuskritik men det finns en förminskande sida i kritiken mot henne, till exempel det som handlar om att hon »inte går genom rutan«, säger Martin Tunström.

Om AKB tvingas bort är det mest väntade att Ulf Kristersson eller Elisabeth Svantesson, i sina roller som första och andra vice ordförande för Moderaterna, skulle träda i hennes ställe, enligt Martin Tunström.

I motsats till sin kollega på Barometern, anser Henrik L Barvå, politisk redaktör på konservativa Nya Wermlandstidningen, att Moderaternas problem började när de satte ett »Nya« framför partinamnet. Det fungerade i några år, men nu när partiet börjar gå tillbaka till det äldre Moderaterna blir omsvängningen svår för väljarna att lita på, anser han.

Den förändringen är något som hela partiledningen står för, och därför går det inte att komma tillrätta med något problem genom att peta Anna Kinberg Batra, utan då borde hela partistyrelsen bytas ut.

– Det är det som är problemet, att det saknas en lämplig efterträdare – eller det kan vara hennes räddning också. Kristersson eller Svantesson kan väl träda in, men jag vet inte hur pass sugna de är då Moderaterna säkerligen åker på stryk i nästa val, säger Henrik L Barvå.

Igår trodde han inte att AKB skulle behöva lämna sin post, men i dag är han mer inne på den linjen, efter att allt fler uttalat sin vilja att avsätta henne.

Att Anna Kinberg Batra döms hårdare som partiledare på grund av att hon är kvinna, tror han däremot inte på.

– Jag tror att vem som helst hade haft problem i hennes situation. Reinfeldt lämnade redan på valnatten, och hon fick rycka in utan att ha något riktigt mandat – vem som helst hade haft samma problem som hon har nu, säger Henrik L Barvå.