Från vänster: Emilia Bjuggren, Stefan Löfven, Anna Skarsjö. Bilder: Lieselotte van der Meijs, Victor Svedberg, press.

S-KONGRESSEN Imorgon lördag, inleds Socialdemokraternas kongress. 350 ombud ska ta beslut om nära 2000 motioner. Vi frågade delegationsledare och ombud:

1. Vilka blir de viktigaste frågorna för din region

2. Vilken blir årets stora stridsfråga

 Den 8-12 april fylls Svenska mässan i Göteborg med politiska diskussioner när Socialdemokraterna lägger fram sina riktlinjer för de kommande två åren.

Från partidistrikten är budskapet hårdare tag mot vinster i välfärden, större investeringar i infrastruktur och ett förbud mot religiösa friskolor. Förbudet förväntas tillsammans med partiledningens mer restriktiva asylpolitik, bli årets stora stridsfrågor på kongressen.

»Rätten till arbetskläder«

Anna Skarsjö delegationsledare för Göteborg

1. Vi driver många frågor. Partistyrelsen är alldeles för blek när det gäller vinster i välfärden, det ska innefatta hela välfärdsområdet inte bara skolan. Sen kommer vi trycka på rätten till arbetskläder, jag är kommunalare så jag driver frågan hårt. Visstidsanställning bör inom en snarfratid tas bort ur Las och hyvling måste vi hantera på ett bra sätt.

Vi tycker också att socialdemokraterna har missat en stor reform. Tandvården bör ingå i högkostnadsskyddet, det skulle göra en enorm skillnad för många grupper. Idag kan man se vilken klass man tillhör om man öppnar munnen. Vi driver friskt att det inte ska finnas religiösa friskolor. Familjeåterförening är också viktigt, vi kan inte ha det så att familjer inte kan återförenas, det partiet håller på med är inte socialdemokrati.

2. Diskussionen om religiösa friskolor seglar upp till och bli en stridsfråga, sen tror jag vinster i välfärdsfrågan kan bli viktigt, särskilt LSS-lagstiftningen, det är viktigt att pengarna går till brukaren och inte privata vårdföretag.

»Stoppa hyvling av arbetstider «

Emilia Hallin, Skellefteå, delegationsledare Västerbotten

1. De tunga välfärdsfrågorna kommer vi driva ganska hårt. Även frågan om tiggeriförbud, hela Västerbotten är starkt emot ett förbud. Det är frågor där vi inte känner igen oss. Distriktet är också helt eniga om att hyvlingen av arbetstider ska slopas. Våra egna motioner handlar bland annat om att internetuppkoppling ska vara inkluderat i riksnormen för försörjnings och att ändra lagstiftningen för äldreomsorgen, äldre ska inte bara ha en skälig levnadsnivå utan en god levnadsnivå.

2. Hyvlingen kommer åtminstone att diskuteras väldigt mycket, sen om det blir en stridsfråga eller inte återstår att se. Det kan också vara så att det finns en enighet där.

» Service även i glesbygd«

Mona Modin Tjulin, Frösön, Delegationsledare Jämtland

1. Vi är ett glesbefolkat län, människor överallt på en stor yta, men vi ska ändå kunna ha service och trygghet som alla andra, det gäller både vård, vägar, poliser och annat. Vi har därför tittat på Norge där man infört insatstider för polisen, minimitider för när polis ska vara på plats, det är något som man skulle kunna införa också i Sverige.

Det ska också vara möjligt att bygga hus i Jämtland, i dagsläget är det inga banker som beviljar lån till nybyggnation, marknadsvärdet på det färdiga huset sjunker alldeles för snabbt.

2. Vi ser att många funderar kring integrationsavsnittet. Vi tycker det i grunden är bra formuleringar, men det kan finnas behov att göra dem mildare och förtydliga dem, så att det blir mindre öppet för tolkning.

»en reform där tandvården ryms inom högkostnadsskyddet«

Niklas Karlsson, Landskrona, delegationsledare Skåne

1. Vi driver inga frågor ur Skånskt regionalistiskt perspektiv. De viktigaste frågorna blir att begränsa vinster i välfärden och socialförsäkringsfrågan, att vi återgår till standard i inkomstbortfall. Vi vill också se en tandvårdsreform där tandvården ryms inom högkostnadsskyddet. De här åtgärderna blir viktiga för att värna den generella välfärden och för att nå målet om full sysselsättning.

2. Det här med religiösa friskolor har susat upp på sistone och kan nog bli en stor diskussion. Jag håller med länet där, skolan ska vara fri från konfessionella inslag.

»Bostäder blir debattfråga«

Emilia Bjuggren, delegationsledare för Stockholms kommun

1. Vi prioriterar äldres rätt till en trygg ålderdom och driver att man ska ändra socialtjänstlagen, äldre ska inte bara ska ha rätt till skäliga levnadsvillkor utan till goda levnadsvillkor. Sen har vi frågor om vinster i välfärden. Kongressen tog ett tydligt ställningstagande 2013 och där vill vi att man på den här kongressen håller fast vid det. Sen kommer vi också driva frågor kring infrastruktursatsningar, där ser vi att kommunerna får ta ett allt större ansvar för de offentliga investeringarna. Kongressen måste fastslå att Staten ska ta ett större ansvar.

2. Om jag ska ta tempen så känns det som vinster i välfärden fortfarande är en het debatt som. Vår spaning är också att byggandet av bostäder som folk har råd att bo i kommer bli en stor debatt under kongressen.

»Inga stora stridsfrågor«

Niklas Rudberg, Motala, ombud Östergötland

1. Viktigaste frågan blir så klart välfärden och framförallt skolan. Mitt ansvarsområde är den ekonomiska politiken där vi har en del funderingar och jag skulle vilja se vassare skrivningar rörande den utjämnande effekt som skattesystemet faktiskt kan ha.

Distriktet har kommit med många spännande motionärer bland annat om järnvägsobligationer, kommer vi in i diskussion om lånefinansiering så kan det var rimligt att det inte bara är banker och pensionssystem man ska låna av, utan kanske från folket.

Det också är viktigt att det finns ett betalningsmedel som alla människor kan nyttja, i Motala finns inte en enda bank som tar emot kontanter.

2. Jag har svårt att se att det blir några stora stridsfrågor. Det handlar snarare om ambitionsnivån i olika frågor.

» tillgång till högre utbildning i hela Sverige«

Anna-Belle Strömberg, Örnsköldsvik, delegationsledare Västernorrland

1. Viktigast för Västernorrland blir finansieringen av infrastrukturen. Staten behöver skjuta till pengar för såväl vägar, järnväg och flyg, och skapa möjligheter till jobb, utbildning och tillväxt i regionen. Tillsammans med de andra Skogslänen (Jämtland, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland) har vi tryckt extra på tillgången till högre utbildning i hela Sverige. Sen har vi valt att lägga extra fokus på skolan och tagit ställning mot religiösa friskolor.

2. Jag tror det kommer bli mycket diskussion kring immigration, tiggeriet och kanske föräldraförsäkringen.

»alla ska med på digitaliseringståget«

Lena Johansson Köping, delegationsledare Västmanland

1. Frågor som är viktiga ur ett regionperspektiv är bland annat digitaliseringen. Vi har tagit fram en motion som vi kallar alla ska med på digitaliseringståget. Vi är ett distrikt som består av en stor stad, några mindre städer, och många små kommuner, god internetuppkoppling är viktigt, dels för företag, men också för enskilda medborgare. Vi vill också titta på bostadssubventioner och se över möjligheterna att stimulera sparandet. Frågan om religiösa friskolor är viktig ur flera perspektiv och där är vi för ett förbud.

2. Jag vet inte hur mycket stridsfråga de religiösa friskolorna kommer bli, men det är en fråga, åtminstone ur vår delegations perspektiv, där vi kanske behöver sätta ner foten.

»Det är bra, inte bara för individerna, utan också för integrationen«

Henrietta Serrate, Växjö, delegationsledare Kronoberg.

1. Vi tog ganska skarpa beslut på vår distriktskongress som handlar om permanent uppehållstillstånd och att säkra familjeåterförening. Det är bra, inte bara för individerna, utan också för integrationen. Vinster i välfärden är en annan viktig fråga, vi tycker partiet redan för fyra år sedan tog en bra inriktning om att begränsa vinsterna, det gäller hela välfärden, inte bara vissa områden.

Hyr-läkare och bemanning inom vården ett ganska stort problem i vårt län. Givetvis måste man göra mycket på lokalnivå, men det finns en del motioner om hur man kan åtgärda det här på nationell nivå, tyvärr har de blivit avslagna. Ska man på riktigt komma åt problemet måste man nog ha en nationell överenskommelse som reglerar konkurrensen mellan län. Vi som kommer från en lite region kan inte ta fajten själva.

2. Jag hoppas alla kommer gå in med en bra inställning och att vi kommer komma fram till bra förslag.  Är det något som möjligen kan bli en vattendelare så är det väl just migrationsfrågan. Det är klart att det är jobbig fråga, där delegationerna kan ha lite olika inställning.