Stefan Löfven
Stefan Löfven

LAGSTIFTNING Statsministern överväger att skärpa lagstiftningen för att stoppa nazistiska demonstrationer. Med anledning av lördagens nazistmarsch i Göteborg har Stefan Löfven kallat till sig oppositionen för att diskutera hur man ska motarbeta nazism, rapporterar Sveriges Radio.

På lördag genomför Nordiska motståndsrörelsen, NMR, årets fjärde demonstration, och enligt NMR väntas över 1000 personer delta i marschen. Nu sätter sig Stefan Löfven tillsammans med riksdagspartierna, utom SD, för att diskutera hur lagstiftningen vid demonstrationer kan skärpas.

– Vi har ett problem i Göteborg, naturligtvis. Men det är större än så och vi måste se över det här på riktigt – om nuvarande lagstiftning är tillräcklig för att motarbeta den här typen av krafter, säger Stefan Löfven till SR.

Grundlagen garanterar rätten till att demonstrera, men det är den inte den som behöver ses över, säger Löfven. Istället kan det handla om att begränsa användandet av nazistiska symboler. Tyrurnan bars av högt uppsatta nazister i Hitler-Tyskland, men är till skillnad från hakkorset, inte förbjuden att bära på demonstrationer. Enligt Stefan Löfven är tyrurnan en tydlig nazistisk symbol.

– Hur lagen ska tolkas, det måste polis- och rättsväsende avgöra. Är det då så att det inte ryms inom nuvarande lagstiftning. Då är det av det skälet som vi kanske behöver se över lagstiftningen och om den ska ändras.