Bild: Flickr/ COD Newsroom
Bild: Flickr/ COD Newsroom

En miljard kronor har Stockholms landsting lagt på konsulter de senaste fem åren. För de pengarna hade Stockholms sjuksköterskor kunnat få över 1 700 välbehövliga kollegor i ett år.

Över en miljard kronor har Stockholms läns landsting lagt på konsultkostnader de fem senaste åren, kan Sveriges radio avslöja i dag. De riktigt stora summorna läggs på ledarskapskonsulter och den verksamhet som tagit mest av skattebetalarnas pengar är Karolinska och Nya Karolinska sjukhuset.

Och pengarullningen i landstinget har gått överstyr, menar Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap, vid Örebro universitet.

– Den är omfattande, den är väldigt stor. Det är inte så att det bara är en sak som kostat väldigt mycket pengar, utan här är det ju en mängd inhyrningar av konsulter, säger han till Sveriges radio.

Samtidigt som landstingsalliansen låter miljardrullningen till ledarskapskonsulter pågå är krisen på många av Stockholms sjukhus ett faktum. Sjuksköterskornas arbetssituation är undermålig, vårdplatser hålls stängda och vårdköerna växer. En avgörande anledning är bristen på sjuksköterskor.

Den miljard som konsulterna kostat Stockholms skattebetalare hade kunnat finansiera 1 700 extra sjuksköterskor under ett helt år. Eller 350 sjuksköterskor per år under fem år, visar Dagens Arenas beräkning.

En annan sak landstinget hade kunnat lägga pengarna på är vårdpersonalens löner. I Sveriges radios inslag lyfter sjuksköterskan Mira Nyberg, förtroendevald för VårdförbundetHuddinge sjukhus, att årets löneöversyn just är klar. Hon pekar på att sjuksköterskorna hela tiden får höra att det inte går att höja lönerna eftersom det inte finns några pengar.

– Med dessa pengar skulle man kunnat ha ett antal av våra grupper i tjänst och kanske också kunnat öppna ett antal vårdplatser, säger hon.