Bild: Flickr/wan mohd
Bild: Flickr/wan mohd

AVTAL17 Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för hotell- och restauranganställda har strandat. Nu varslar facket HRF om strejk på 19 hotell.

Varslet berör 850 anställda i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Umeå och Gävle, skriver Hotellrevyn. Strejken bryter ut den 19 april kl 06.00 om HRF inte lyckats komma överens med arbetsgivarna Visita.

Strejken innebär blockad mot nyanställningar, strejk för all personal vid de aktuella företagen och blockad mot inhyrning av personal. Det uppger HRF i ett pressmeddelande.

Avtalet för HRF:s medlemmar löpte ut den 31 mars, och förhandlingarna med Visita har enligt facket gått trögt. Enligt facket är det svårigheterna att komma överens när det gäller lönenivåer och trygga anställningar som gör att man nu varslar om stridsåtgärder, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF till Hotellrevyn.

Enligt Malin Ackholt, förbundsordförande i HRF, är låglönesatsningen “helt nödvändig” för att uppnå jämställda löner.

– Visita visar ingen som helst respekt för industrins normerande roll och det gör mig upprörd. Hotell- och restauranganställda har rätt till samma löneökningar som alla andra fått på arbetsmarknaden, säger hon i pressmeddelandet.

− Nu tvingas vi lägga ett varsel för våra krav på rimliga löneökningar helt i nivå med LO-samordningen, säger Malin Ackholt.

Arbetsgivarna Visita bemöter strejkvarslet i ett pressmeddelande, där HRF:s agerande kallas ett hot mot jobb, integration och svensk ekonomi.

– I två decennier har vi haft en ordning på svensk arbetsmarknad som har gett en stabilitet i svensk ekonomi och skapat reallöneökningar. HRF:s krav överstiger det av industrin satta märket och är ett direkt hot mot den svenska modellen, säger Visitas vd Eva Östling i ett uttalande.

Enligt Visitas förhandlingschef har de gått HRF delvis till mötes när det gäller hyvling, genom att gå med på en omställningstid för den anställde som blir av med arbetstimmar. Samma krav fick Handels igenom i sitt nyligen tecknade avtal.

– Vi har gått HRF till mötes. Inte minst gäller det omställningstid vid minskad sysselsättningsgrad, det vill säga vid det som facket kallar för hyvling, säger Visitas förhandlingschef Antje Sedering i pressmeddelandet.

De arbetsplatser som står på listan för en eventuell strejk har valts ut med omsorg.

– Vi tror att det är arbetsplatser där det ger stor effekt, det är tunga arbetsgivare. Dessutom har de många gäster som faktiskt har möjlighet att välja andra ställen, de kanske lika gärna kan åka någon annanstans. Det är också arbetsplatser där vi har en hög organisationsgrad, vilket är en fördel, säger avtalssekreteraren Per Persson till Hotellrevyn.

En enig LO-styrelse ställer sig bakom Hotell- och Restaurangfackets strejkvarsel.  LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger i ett pressmeddelande:

– Det är skamligt att Visita vägrar ge lågavlönade hotell-och restauranganställda samma låglönesatsning som arbetstagarna inom industrin redan fått. Det går bra för branschen och det är inte mer än rätt att de som utför jobbet ska få en del av kakan.

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson drabbar arbetsgivarnas beslut främst kvinnor.

– Om arbetsgivarna skulle få igenom sina krav skulle det hindra målet om att uppnå jämställda löner.