Foto: Skärmdump från SVT
Foto: Skärmdump från SVT

Stefan Löfven undvek att kalla Saudiarabien för en diktatur, trots att han pressades på svar av vänsterledaren Jonas Sjöstedt i riksdagen.

Under statsministerns frågestund i riksdagen på torsdagen krävde Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att Sverige säger upp samförståndsavtalet med Saudiarabien som löper ut i vår. Avtalet innebär bland annat omfattande svensk vapenexport till landet.
– Saudiarabien är en hård politisk diktatur. Grundläggande fri och rättigheter saknas. Kvinnoförtrycket är omfattande och kvinnor får inte ens köra bil. En bloggare som uttrycker blygsam kritik pryglas offentligt. Saudiska styrkor används både mot intern opposition och mot opposition i grannlandet Bahrain. Med detta land har Sverige ett mycket omfattande militärt samarbete och en mycket stor vapenexport, sa han.

– Min fråga till statsministern är: kommer samförståndsavtalet med Saudiarabien om militärt samarbete att sägas upp?

Statsminister Stefan Löfven (S) svarade att avtalet ska förhandlas om och bli mycket mindre omfattande. Han poängterade också att det är viktigt att länder som Sverige fortsätter att handla och ha kontakter med till exempel Saudiarabien ”som vi tycker har fel politik och inte står upp för mänskliga rättigheter”.

Jonas Sjöstedt replikerade att vapenexport till diktaturer åstadkommer mycket dåligt. Bland annat att ”man slutar kritisera länder”. Sjöstedt påminde om att den förra försvarsministern Karin Enström till exempel vägrade kalla Saudiarabien för en diktatur, vilket enligt Sjöstedt sannolikt var av ”kommersiella skäl”. Sen ställde han en rak fråga till Löfven:
– Kan den här regeringen tydligt säga att Saudiarabien är en diktatur?

Statsministern undvek att ge ett rakt svar på frågan.
– Ja, det är helt uppenbart att Saudiarabien inte har det styrelseskick som vi tycker är demokratiskt, det är uppenbart. Det finns mycket att önska när det gäller mänskliga rättigheter, därom är vi helt eniga, sa han och återupprepade sedan regeringens avsikt att förhandla om avtalet till en lägre nivå.