BUDGET Inför regeringens budgetförhandling på Harpsund under torsdagen har kraven på finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringens budget duggat tätt.

  • Allianspartierna har sedan tidigare gjort gemensam sak och motsatt sig regeringens avisering om en ny flygskatt, höjda marginalskatter och höjd skatt för företag genom ändrade 3:12-regler. I somras annonserade den borgerliga oppositionen att de kan gå så långt som att väcka misstroendeförklaring mot flera ministrar om de nya skatterna blir verklighet.
  • Vänsterpartiet krävde under gårdagen att både golvet och taket i a-kassan ska höjas till nästa år och har sedan tidigare gått ut med att de vill förhandla med regeringen om ett statsbidrag på 44 miljarder kronor under en tio års period. Pengarna ska kunna sökas av kommuner och ska bidra till att bekämpa ojämlikheten.
  • I ett pressmeddelande kräver det socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU att regeringen höjer både barnbidrag och studiebidrag till gymnasieungdomar med minst 100 kronor per månad.
  • LO:s ledning med ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen skriver på DN Debatt att regeringen måste ta i tu med en ökande ojämlikhet och kräver reformer som bryter trenden. Bland annat vill fackföreningsorganisationen att regeringen nu investerar i välfärden genom ökade statsbidrag på upp emot 70 nya miljarder, fram till 2021. LO kräver även att regeringen höjer barnbidraget, skatten på kapital och stödjer LO-förslaget om utbildningsjobb för kortutbildade genom att erbjuda utbildningsplatser samt ett generöst studiestöd.
  • SACO vill se en ny skattereform där skatterna bland annat ska ta hänsyn till klimatutmaningarna och premiera utbildning, skrev de på Svd Debatt under onsdagen. Fackföreningsorganisationen vänder sig också emot regeringens aviserade skattehöjningar, som de menar inte gynnar arbete.
  • Till Svd Näringsliv uttalar sig chefsekonomerna för storbankerna, SEB, Swedbank och Nordea samt Länsförsäkringar om reformer för att minska arbetslösheten. Robert Bergqvist på SEB vill se utbildningssatsningar för äldre, framför allt personer som har invandrat till Sverige på senare år. Han tycker även att det måste bli billigare för företag att anställa »svaga grupper« mot lägre lön, i linje med alliansens förslag om lägre löner för personer under 23 år utan fullständig gymnasieutbildning och nyanlända, som befunnit sig i Sverige kortare tid än fem år. Nordeas chefsekonom Annika Winsth vill sänka skatten för låginkomsttagare och säger till Svd att det är viktigare än att exempelvis höja barnbidraget.